Liga Perdana Berita

Ketua Pegawai Eksekutif Liverpool mengesahkan apa yang FSG mahu lakukan apabila Jurgen Klopp keluar sebagai pengurus

Ketua Pegawai Eksekutif Liverpool, Billy Hogan, telah menyentuh mengenai lanjutan kontrak terbaru Jurgen Klopp dan juga membuka peluang yang ada untuk pemain Jerman itu apabila dia akhirnya menamatkan perkhidmatannya sebagai pengurus kelab.

Hogan mengakui bahawa Jurgen Klopp telah memberitahu kelab bahawa dia mungkin tidak akan memperbaharui kontraknya sebelum mempertimbangkan semula keputusannya dan menandatangani lanjutan dua tahun baru pada April.

Setelah dijangka meninggalkan The Reds pada penghujung kontraknya sebelum ini, yang akan tamat pada 2024, pemain Jerman itu kini dikontrak ke kelab itu sehingga 2026.

Hogan gembira kerana Klopp memberikan masa depannya kepada Liverpool, membayangkan juga peranan masa depan yang boleh dilakukan oleh pemain Jerman itu di Anfield apabila tiba masanya untuk dia pergi sebagai pengurus.

“Kami tidak boleh lebih gembira,” kata Ketua Pegawai Eksekutif itu kepada Bild apabila merenung lanjutan terbaru Klopp. “Dia telah menjelaskan bahawa dia mungkin tidak akan memperbaharuinya. Tetapi kemudian dia dan isterinya Ulla bercakap mengenainya dan memutuskan untuk tinggal selama dua tahun lagi.

“Ia menunjukkan betapa kuatnya perasaannya terhadap kelab – dan juga betapa pentingnya dia kepada kami. Kami belum bercakap tentang itu (dia menjadi duta kelab) lagi, tetapi saya boleh bayangkan bahawa kita akan membincangkannya satu hari nanti!

“Dia sudah pun menjadi legenda Liverpool – hubungannya dengan Liverpool akan kekal selama-lamanya. Ia seperti kontrak seumur hidup. Dia juga mempunyai hubungan sedemikian dengan Dortmund dan Mainz.

“Jurgen juga akan menjadi seorang CEO yang luar biasa. Dia mempunyai bakat istimewa ini untuk memimpin pasukan dan sangat berjaya. Jika anda melihat apa yang menjadikannya seorang pemimpin yang hebat, kemahirannya mudah diterjemahkan kepada peranan lain.

“Dia boleh berkomunikasi, memberi inspirasi kepada orang ramai dan mengatasi situasi sukar. Dia boleh mengisi sebarang jawatan kepimpinan dalam sukan dan perniagaan.”