Liga Perdana Berita

Pep Guardiola membuat tuntutan Man City dan Liverpool menjelang pembukaan Liga Perdana Inggeris

Selepas menyaksikan pasukannya Man City tewas 3-1 kepada Liverpool dalam Perisai Komuniti pada hari Sabtu, Pep Guardiola percaya terdapat “banyak, banyak” pasukan Liga Perdana yang boleh mencapai tahap Liverpool dan Manchester City – dan satu-satunya perkara yang mengekalkan duo di hadapan pek adalah konsisten.

Semua jangkaan sekali lagi ada pada kedua-dua pasukan kuat berperang untuk kejuaraan sekali lagi musim ini ketika mereka bermain Perisai Komuniti yang mempesonakan pada hari Sabtu, di mana The Reds menang 3-1, dengan kedua-dua pengurus berhati-hati untuk tidak membuat keributan atas keputusan akhir. Konsensus umum adalah bahawa Tottenham Hotspur dan Chelsea telah mencapai kemajuan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan Arsenal tidak jauh di belakang dalam kedudukan yang baik manakala Manchester United masih sibuk dalam jendela perpindahan berharap untuk menggesa perbincangan mengenai perlumbaan kejuaraan yang lebih luas.

Dan sementara Guardiola berhati-hati dengan ancaman yang boleh ditimbulkan oleh Chelsea, Tottenham dan Arsenal, dia mengakui City dan Liverpool kini menjadi kuasa utama di England yang perlu diberi perhatian serius.

“Apa yang berlaku pada tahun-tahun lepas, ya, dan terutamanya jenis permainan yang kedua-duanya mencetuskan, kedua-duanya cuba membuat tindakan dan serangan balas,” katanya. tahun.

“Tetapi saya menghormati pasukan lain. Terdapat banyak, banyak pasukan dalam Liga Perdana yang boleh mencapai tahap ini. Tetapi konsistensi kedua-dua pasukan pada musim sebelumnya adalah (perbezaannya).”

Hanya kejayaan Liverpool pada 2019/20 telah menghalang City daripada memenangi lima kejuaraan Liga Perdana berturut-turut yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Kejayaan Sabtu lalu memberi potensi tamparan psikologi awal untuk The Reds, tetapi Guardiola mempunyai kepercayaan yang tidak tergoyahkan kepada pemainnya untuk menahan pasukan Jurgen Klopp dalam kempen akan datang.

“Tiada sebab untuk tidak yakin, memandangkan apa yang mereka lakukan bukan sahaja dalam Liga Perdana tetapi dalam piala dan langkah yang telah mereka lakukan di Eropah,” kata bos City itu.

“Saya tidak tahu apa yang akan berlaku semasa musim atau pada penghujungnya, tetapi saya pasti saya mengenali mereka ini. Saya tidak pernah meragui mereka sesaat pun.

“Kami tewas pada perlawanan akhir (menentang Liverpool) kami lebih suka menang, banyak penghormatan dan kredit kepada lawan. Anda tahu standardnya, dan kami akan mencapainya secepat mungkin.

“Sejauh manakah kita berada di tempat yang kita mahu? Lebih dekat. Kami membuat persembahan yang luar biasa menentang Bayern Munich dan pada hari Sabtu kami melakukan perkara yang baik. Saya tidak fikir kami berada jauh, tetapi perlawanan menentang West Ham United dan Bournemouth akan menentukan tahap kami dan apa yang perlu kami lakukan. Dalam proses itu, ia tidak akan sempurna.”