Serie A Berita

“Saya berasa seperti di rumah sendiri”, berkata Paul Pogba mengenai kembalinya ke Juventus

Nampaknya lebih bijak di luar padang berbanding dengan prestasinya beberapa musim lepas, Paul Pogba tidak berasa malu mengaitkan penampilannya yang sangat diragui akibat kecederaan, terlalu banyak perubahan dalam pengurusan dan, sudah tentu, dimainkan di luar kedudukan – yang semuanya menyumbang kepada dia tidak menunjukkan prestasi terbaiknya di Manchester United.

Pemain berusia 29 tahun itu juga berkicau gembira bahawa dia telah kembali ‘rumah’ selepas menyelesaikan perpindahan kembali ke Juventus – walaupun secara jujurnya, seseorang pasti tertanya-tanya apa yang sebenarnya bermakna ‘rumah’ dalam kes seseorang yang kelihatan seperti telah membuat kebiasaan untuk kembali ke tempat yang sama selepas yang sebelumnya yang baru sahaja dia tinggalkan sekali lagi entah bagaimana tidak dapat memenuhi tujuan besarnya. Dia juga berkata – semoga bukan tanda kemurahan hati yang meragukan – bahawa menghabiskan enam tahun terakhir di Old Trafford bukanlah satu kesilapan.

Kali ini Pogba telah menandatangani kontrak empat tahun dengan Juventus, menyertai perpindahan percuma. Cukuplah untuk mengatakan bahawa dia menukar landskap Turin dengan iklim Manchester pada 2016 dengan bayaran perpindahan rekod dunia sebanyak £89 juta.

“Ia adalah pilihan yang tepat untuk kembali,” katanya, mengeluarkan pesona tandatangan Pogba yang telah menjadi tanda dagangan media sosialnya pada sidang akhbar untuk menandakan perjanjian itu pada hari Rabu.

“Saya berasa seperti di rumah di sini, pastinya. Saya sangat gembira dapat kembali, ia lebih daripada mimpi untuk saya.”

Peminat bukan Pogba hanya akan terlalu bersemangat untuk menyatakan bahawa dia gagal menjuarai Liga Perdana Inggeris di Old Trafford dan tugas keduanya di kelab itu sebahagian besarnya membazirkan sumber kelab kerana prestasinya secara keseluruhannya tidak memberangsangkan, untuk dikatakan paling kurang.

Apabila ditanya apa yang berlaku di United, dia menjawab: “Anda tahu, apabila anda bermain dalam satu pasukan dan jurulatih bertukar setiap tahun agak sukar untuk menyesuaikan diri.

“Sukar untuk mengatasinya dan saya mengalami beberapa kecederaan, ini mungkin mempengaruhi mentaliti saya dan hakikat saya tidak boleh bermain dan mempunyai rentak yang sama seperti sebelum ini apabila saya bermain 90 minit setiap perlawanan.

“Terdapat faktor yang berbeza; jurulatih, pasukan, kedudukan di atas padang, semua ini menyumbang untuk menghalang saya sedikit dalam prestasi saya. Tetapi sekarang saya telah meninggalkan Paul yang lain, Pogba yang lain. Saya benar-benar berharap saya tidak akan cedera lagi, saya berasa baik, saya akan bermain di posisi saya dan saya harap dapat melakukan yang lebih baik daripada beberapa tahun kebelakangan ini.”

Dia menambah dengan sentuhan diplomasi yang tersendiri: “Saya sangat gembira dengan tahun-tahun yang saya habiskan di Manchester. Saya banyak berkembang, saya menjadi seorang lelaki di sana, saya belajar banyak. Ia bukan satu kesilapan, saya sangat gembira di sana.”

Difahamkan, Pogba tersenyum pada pembukaannya dan berulang kali bercakap tentang keyakinannya dan telah membuat langkah yang betul untuk kembali ke Turin.

Juventus tidak memenangi Scudetto sejak dua tahun lalu, setelah memenangi sembilan gelaran Serie A sebelumnya berturut-turut sebelum itu.

Pogba telah bersatu semula dengan bekas bos Massimiliano Allegri dan dia berharap pasangan itu dapat menikmati kejayaan bersama lagi. Sudah tentu dia akan melakukannya.

“Hati saya membuat pilihan, ia telah memilih Juventus,” tambahnya. “Kami berada di kedudukan pertama.”