Ligue 1 Berita

Lionel Messi mengatasi rekod Cristiano Ronaldo untuk replika baju yang dijual musim lalu

Lionel Messi telah mencipta rekod baharu di Paris Saint-Germain walaupun bergelut pada musim pertamanya di Parc des Princes di atas padang, ketika reputasi megabintangnya membuka jalan untuk melonjakkan penjualan baju yang tidak pernah disaksikan sebelum ini. Kelab ibu kota Paris itu dilaporkan memindahkan satu juta jersi buat kali pertama musim lalu, dengan baju No 30 Messi merangkumi lebih 60 peratus daripada jumlah tersebut.

Dengan ini menjadi yang pertama yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk mana-mana pemain dalam sukan ini, Messi telah menggariskan tarikan berterusannya dalam jabatan barang dagangan kerana pencapaiannya juga bermakna jualan kitnya telah mengatasi pesaing lama Cristiano Ronaldo, yang kembali ke Manchester United untuk kali kedua terakhir. musim panas.

Walaupun begitu, replika Ronaldo telah membuat United £187juta pada September lalu, walaupun Messi melonjakkan carta untuk memintasnya pada aksi pertamanya di Paris, yang juga menyebabkan PSG melonjak ke atas United sebagai kelab yang menjual baju terbanyak tanpa mengelap kelopak mata.

Cukuplah untuk mengatakan bahawa dalam beberapa jam selepas pengesahan bahawa Messi akan menyertai PSG selepas pemergiannya dari Barcelona, ​​hampir €1 juta (£857m) telah dijana dalam jualan baju sahaja, membolehkan kelab kelas berat Ligue 1 itu peluang keemasan untuk memanfaatkannya dengan menggerakkan mereka. kedai rasmi ke Champs-Elysees untuk menggandakan kesibukan, dan menggandakan luas permukaan yang tersedia untuk mereka.

Marc Armstrong, ketua pegawai perkongsian PSG, telah memberitahu Marca: “Permintaan telah meningkat sebanyak 30 hingga 40 peratus dan sebenarnya yang boleh melambatkannya ialah bekalan.

“Apabila tandatangan sebesar ini berlaku, [Cristiano] Ronaldo ke [Manchester] United misalnya, anda mungkin fikir dia akan dibayar dengan menjual baju, tetapi itu tidak berlaku. Anda tidak boleh menghasilkan banyak baju tambahan.

“Perjanjian itu ditetapkan untuk menjamin minimum yang sangat penting tetapi kami tidak dapat memenuhi permintaan untuk baju Messi. Kami telah sampai ke siling.

“Tiada siapa yang dapat memenuhi permintaan itu. Kami sudah menjual banyak jersi, mungkin lebih daripada pasukan lain di dunia untuk seorang pemain, dan itu meletakkan kami di peringkat seterusnya.

“Kami mempunyai banyak permintaan untuk produk gaya hidup, hasil dengan jenama Jordan adalah besar, tetapi permintaan semakin meningkat apabila anda menandatangani pemain seperti Messi.”

Armstrong seterusnya menambah bahawa perjanjian pemasaran dan penajaan kelab meningkat sebanyak 13 peratus selepas ketibaan Messi, yang mempercepatkan mereka menandatangani perjanjian yang tidak terkira banyaknya. Beliau juga mendedahkan bahawa pengikut media sosial PSG meningkat sebanyak 1.4 juta setiap minggu, dengan peningkatan ketara dalam penjualan tiket dan permintaan susulan.

Secara keseluruhan, PSG dipercayai telah menjana pendapatan £600 juta selepas Messi ditandatangani, dengan presiden kelab Nasser Al-Khelaifi awal minggu ini memberitahu Marca:

“Jika kami membuat tandatangan, itu kerana kami boleh. Tengok kes Messi.

“Ia adalah sama, mereka berkata ia adalah mustahil dari segi kewangan dan kami telah menjana wang dengan Messi.”