Liga Perdana Berita

Konfrontasi terowong, pertikaian kontrak dan pertukaran peranan – Bruno Fernandes tidak berpuas hati di Man Utd

Bruno Fernandes telah menjadi bintang bersinar dalam pasukan Ole Gunnar Solskjaer di Manchester United yang semakin meningkat musim lalu tetapi cerita itu ditulis secara berbeza di bawah Ralf Rangnick kempen ini.

Diakui memang sukar untuk Bruno Fernandes dan Manchester United musim ini kerana yang sebelumnya menyaksikan pemain antarabangsa Portugal itu ditandakan sebagai bintang penting bertukar dalam pasukan Red Devils yang semakin bertambah baik oleh Ole Gunnar Solskjaer ketika itu.

Fernandes meledak melalui 18 jaringan untuk kempen Liga Perdana, ketiga terbaik di seluruh bahagian, setelah mencapai sasaran lebih banyak daripada pemain lain di tengah taman. Tetapi peliknya keadaan berubah secara tiba-tiba dan perkara-perkara tidak sama musim ini.

Pelbagai teori telah dikemukakan untuk menjelaskan kemerosotan mendadak Fernandes, daripada rakan sepasukannya di Portugal, Cristiano Ronaldo, mencuri petir daripadanya hingga pemain tengah itu terpaksa mengambil alih peranan baharu dalam sistem baharu di bawah pengurus sementara Ralf Rangnick.

Pakar taktik Jerman yang terkenal dengan kemasyhuran Gegen, Rangnick, tidak membuang masa dalam melaksanakan formasi 4-2-2-2 di United selepas mengambil alih kawalan pada November, dan ini telah menempatkan Fernandes dalam salah satu daripada dua peranan nombor 10 dan bukannya hanya sebagai nombor yang ditetapkan 10.

Peranan baharu pemain tengah Portugal itu bermakna dia terpaksa melakukan perjalanan yang luas, sementara juga kadangkala terpaksa diturunkan semula ke posisi tengah yang lebih bertahan dalam sistem ini apabila Rangnick membuat perubahan menyerang. Jelas sekali, peranan baharu itu tidak sesuai dengan Fernandes, yang sudah terbiasa dengan ruang kreatif dan kebebasan yang diberikannya sebagai pemain nombor 10 tunggal di bawah Solskjaer musim lalu.

Fernandes pergi beberapa cara untuk membuktikan pengenalan Ronaldo mungkin menjadi punca prestasi buruknya apabila dia menjaringkan dua gol ketika menentang Aston Villa pada hujung minggu tanpa pemenang Ballon d’Or lima kali dalam kesebelasan utama. Dia juga melakukan ini sebagai pemain nombor 10 tunggal dalam formasi 4-2-3-1.

Tetapi United masih kehilangan dua mata menentang Villans, dan Fernandes mengakui rasa tidak senangnya selepas perlawanan itu.

Dia berkata: “Saya fikir kami mendapat keputusan yang sempurna untuk berada dalam kedudukan yang sempurna untuk menjaringkan lebih banyak gol. Dapatkan gol ketiga dan tamatkan permainan.

“Tetapi pada akhirnya, kami tidak mendapat serangan balas atau hantaran terakhir. Mereka mempunyai kualiti untuk menjaringkan gol, mereka melakukannya dan kami seri. Saya tidak merasakannya, tidak merasakannya langsung.

“Semua orang gembira untuk menjaringkan gol tetapi saya lebih suka menang. Saya lebih suka mengambil gol saya dan kami menang. Hari ini dua gol saya tidak bermakna apa-apa, kerana kami pergi satu mata dan kami mahukan tiga.”

Fernandes menunjukkan kemarahannya selepas perlawanan apabila dia berdepan dengan pegawai keempat di terowong.

Emi Buendia telah mengalami kecederaan akibat kematian, yang bermakna perlawanan melepasi masa kecederaan yang diperuntukkan. Fernandes mendakwa Villa cuba mencadangkan pemain Argentina itu mengalami kecederaan di kepala, walaupun hakikatnya dia memegang bahunya, supaya mereka boleh melepaskannya kerana mereka telah menggunakan tiga pemain gantian mereka.

Keluhan terakhir Fernandes adalah mengenai aktiviti luar padangnya, dengan pemain tengah Manchester United itu baru-baru ini menolak tawaran lanjutan kontrak di Old Trafford.

Selepas kejayaan besar musim pertama pemain tengah itu, ketua United merasakan Fernandes layak dinaikkan gaji, menurut The Athletic.

Dia ditawarkan perjanjian baharu pada lewat musim luruh, tetapi wakil bintang Portugal itu menolaknya dan perbincangan mengenai kontrak baharu kini telah ditangguhkan.

Fernandes melihat gaji £50,000 seminggu di Sporting Lisbon berganda apabila dia menandatangani kontrak dengan Man United, tetapi gajinya tidak setanding dengan Ronaldo dan rakan-rakannya.

Walaupun Ronaldo adalah penerima pendapatan tertinggi kelab yang membawa pulang £400,000 seminggu, David de Gea memperoleh £375,000 dan sejumlah besar bintang termasuk Edinson Cavani, Anthony Martial, Jadon Sancho dan Paul Pogba memperoleh £200,000.

Fernandes mahukan kesetaraan dengan rakan sepasukannya, walaupun United kini santai dengan situasi itu kerana pemain tengah itu tidak akan tamat kontrak di Old Trafford sehingga 2025.