Berita

Rangnick ada pengganti dalam fikiran tetapi ketua Man Utd sudah ‘secara rahsia’ dalam perbincangan dengan kegemaran mereka

Manchester United telah mengekalkan hubungan tetap dengan Mauricio Pochettino mengenai dia menjadi pengurus baharu mereka selepas Ralf Rangnick, dakwa satu laporan.

The Red Devils sedang melalui satu lagi tempoh peralihan, yang kelima sejak Sir Alex Ferguson pergi pada 2013. Sememangnya, Rangnick adalah jurulatih terbaru selepas pemain seperti Jose Mourinho dan Louis van Gaal yang cuba mengembalikan United ke puncak bola sepak Inggeris.

Rangnick telah meningkatkan keputusan berikutan pemecatan Ole Gunnar Solskjaer pada November. Namun, tempoh perkhidmatannya telah dicemari oleh laporan ketidakpuasan dan perpecahan bilik persalinan.

Bos sementara itu akan kekal di ruang istirahat sehingga akhir musim, apabila dia akan berpindah ke peranan perunding. Sementara itu, pencarian penggantinya sedang dijalankan.

Menurut Le Parisien, menerusi Sport Witness, Rangnick berpendapat bahawa Erik ten Hag dari Ajax sepatutnya menjadi penggantinya.

Bagaimanapun, ketua United sepatutnya mahukan Pochettino dari Paris Saint-Germain pada musim panas ini. The Red Devils mencuba dan gagal dengan pertanyaan mengenai ketersediaannya sebelum mereka beralih kepada Rangnick.

Sejak bertanya kepada PSG pada November, United – yang ketua eksekutifnya Richard Arnold akan mengetuai pencarian pengurus baharu – dan Pochettino dilaporkan sentiasa berhubung.
Le Parisien mendakwa bahawa warga Argentina itu telah ‘secara rahsia dan ‘secara diam-diam’ mengadakan perbincangan.

Pochettino kerap menegaskan bahawa dia berasa komited kepada PSG dan dia hanya meraikan ulang tahun setahun tugasnya awal bulan ini.

Namun begitu, PSG sedar akan minat United dan juga sedang bersedia.

Mereka telah mengekalkan hubungan dengan bekas bos Real Madrid, Zinedine Zidane.
Pemain Perancis itu memenangi tiga kejuaraan Liga Juara-Juara berturut-turut bersama Los Blancos. Dalam erti kata itu, dia selaras dengan matlamat utama PSG untuk memenangi piala Eropah pertama mereka.

Bekas pemain tengah United, Paul Scholes telah menggesa Red Devils untuk melantik Pochettino – atau mencuri Antonio Conte daripada Tottenham.

Pakar itu berkata: “Conte di Tottenham atau Pochettino. Saya rasa salah seorang daripada mereka ialah pengurus yang kita mahukan.

“Kami tahu bahawa Conte berada di atas sana bersama [Pep] Guardiola, [Jurgen] Klopp dan [Thomas] Tuchel. Kami tahu itu, itu diberikan.

“Jadi saya rasa Man United sepatutnya mencari seseorang seperti itu. Peminat Tottenham tidak akan suka saya mengatakannya, tetapi saya fikir mereka mungkin masih boleh mendapatkannya [pada musim panas].