Liga Perdana Berita

Romelu Lukaku ‘harus belajar bila bercakap dan bagaimana bercakap’, kata Simon Jordan

Simon Jordan menegaskan Romelu Lukaku ‘harus belajar bila bercakap, siapa yang perlu bercakap dan bagaimana untuk bercakap’ selepas penyerang itu mendedahkan dia tidak berpuas hati dengan situasinya di Chelsea dalam satu temu bual hebat yang dikeluarkan pada Khamis.

Lukaku, yang kembali ke Stamford Bridge untuk rekod kelab £97.5 juta yuran dari Inter Milan pada musim panas, menyatakan kekecewaan terhadap gaya permainan pilihan Tuchel berikutan prestasi individu yang sukar dalam temu bual yang dijalankan pada awal Disember, tetapi dikeluarkan minggu ini. Bertindak balas terhadap komen meledak pada hari Jumaat, bos Jerman itu berkata dia akan duduk bersama pemain Belgium itu untuk membelasah ke hadapan – tetapi menegaskan dia tidak nampak sebarang masalah dengan penyerang itu.

Bekas pemilik Crystal Palace, Jordan, bagaimanapun berkata komen yang dibuat oleh pemain berusia 28 tahun itu menunjukkan kekurangan kelas dan menegaskan pemain tidak mempunyai sebab untuk bercakap secara terbuka dengan cara sedemikian.

“Dia harus belajar bila bercakap, dengan siapa bercakap dan bagaimana bercakap,” kata Jordan dalam rancangan White and Jordan.

“Ini adalah pemain yang melenturkan otot mereka, menolak sampul surat dan cuba membuat keputusan untuk mempengaruhi keputusan.

“Saya tahu saya bunyinya satu dimensi tetapi melainkan anda meletakkan siling pada pemain, anda kemudiannya mempunyai anarki dan pemain berkata apa yang mereka mahu dan melakukan apa yang mereka mahu kerana tiada struktur.

“Pemain bercakap seperti ini – tidak ada sebab untuk itu.

“Beliau mendapat gaji yang besar, dia dihargai secara besar-besaran dan bermain dalam salah satu pasukan terbaik di negara ini.

“Dia kembali ke Chelsea di mana dia tidak begitu berjaya pada pusingan pertama dan kini dia berkata dia tidak berpuas hati.”

Jordan bertegas bahawa Lukaku melepasi garisan dalam temu bualnya dengan Sky Italy dan menegaskan perbualan mengenai perasaannya sepatutnya dilakukan secara dalaman di Chelsea.

“Maksud saya, dia bermain ke galeri,” kata Jordan kepada rancangan White and Jordan pada hari Jumaat.

“Hakikat bahawa ini telah dilakukan dengan Sky Italia dan dia begitu berjaya di Inter menunjukkan dia bermain di galeri kerana jika dia melakukannya dengan Sky England atau di tempat lain dia mungkin tidak akan berkata perkara yang sama.

“Saya fikir ia diterima secara umum dia tidak begitu mahu meninggalkan Inter Milan. Dia sangat berjaya di sana dan dia pergi kerana mereka tidak mempunyai wang dan mereka perlu menjual pemain untuk mengimbangi buku.

“Ia bukan sesuatu yang mengejutkan bahawa dia mahu kembali ke Itali, tetapi di mana dia pergi ke wilayah yang tidak gembira, ada sesuatu yang perlu dikatakan tentang tidak bersuara.

“Ada sesuatu yang perlu dikatakan tentang mengetahui masa untuk bercakap dan mengetahui masa untuk diam.

“Tiada faedah dalam Lukaku berkata kepada media dia tidak berpuas hati. Itu perlu dilakukan dengan pengurusnya.”