LaLiga Berita

Xavi bersedia menguruskan Barcelona, ​​melatih Lionel Messi akan menjadi ‘keistimewaan’

Laporan terbaru menyebut legenda Barcelona Xavi Hernandez mengatakan bahawa dia sebenarnya bersedia untuk menguruskan Barcelona, dan bahawa harus melatih bekas rakan sepasukan Lionel Messi akan menjadi “hak istimewa” dan bukannya menjadi masalah.

Jurulatih Al Sadd dikaitkan dengan kerusi panas kebanyakan musim panas ini sebelum presiden Joan Laporta baru ini membuat keputusan terakhir untuk tetap bersama pelatih Ronald Koeman untuk satu musim lagi.

Xavi, 41, mengungkapkan dia dan pihak pengurusan Barca tidak berhubungan sejak Laporta mengambil jawatan sebagai presiden kelab pada bulan Mac, tetapi mengesahkan dia terbuka untuk tawaran ketika tahap baru bermula dalam karier pengurusannya.

“Saya selalu berada di pasar,” katanya pada sidang akhbar Khamis untuk menandakan bermulanya Kampus Xavi ke-23, sebuah kem latihan musim panas untuk kanak-kanak di Catalonia.

“Kelab ini memutuskan untuk terus bersama Koeman dan saya berharap yang terbaik untuknya. Dalam empat bulan terakhir ini, saya tidak mempunyai hubungan dengan [Laporta] atau orang dari lembaga pengarah.

“Saya tidak tahu bila masanya akan tiba tetapi, bagi saya, adalah mimpi untuk kembali ke Barca suatu hari. Saya tidak terburu-buru, jujur, tetapi saya harap ia berlaku.”

Xavi, yang menghabiskan 24 tahun di Barca sebagai pemain setelah bergabung dengan akademi pada tahun 1991, juga membela diri terhadap pengkritik yang menyatakan bahawa dia tidak memiliki pengalaman yang diperlukan untuk pekerjaan teratas di Camp Nou.

“Saya faham orang mungkin menganggap saya tidak bersedia, tetapi saya ingin menjelaskan bahawa saya siap sedia,” tambahnya.

“Saya tahu kelab, persekitaran … Saya melatih pada tahap profesional, bukan anak-anak, dan saya merasa bersedia. Orang juga mengkritik [Pep] Guardiola dan [Zinedine] Zidane sebelum mereka bertugas di Barca dan [Real] Madrid .

“Tetapi pelatih sekarang adalah Koeman dan anda harus menghormatinya. Saya tidak mahu ada perdebatan panjang mengenai hal itu.”

Xavi, yang dua kali menolak pekerjaan Barca sebelumnya kerana “saat itu tidak tepat,” juga mengatakan dia akan menyambut peluang untuk melatih bekas rakan sepasukan, seperti Messi, Jordi Alba dan Sergio Busquets.

“Bagi saya, akan menjadi kelebihan [untuk bekerja dengan mereka],” katanya.

“Saya berada dalam situasi di Al Sadd di mana saya membimbing pemain yang saya pernah bermain dengan dan saya rasa ia sangat membantu, kerana anda mengenali mereka.

“Pelatih apa yang tidak mahu melatih Messi? Siapa yang tidak mahu Joker seperti Leo, yang dapat membuat perbezaan dalam 0.1 saat? Secara fizikal dia masih dalam keadaan baik. Dia masih yang terbaik. Ia akan menjadi satu keistimewaan besar untuk melatih Messi.”

Xavi mengatakan bahawa dia terbuka untuk semua proposal dan akan mengalu-alukan peluang untuk bekerja di Liga Perdana sekiranya tawaran “menarik” tiba, tetapi membantah kemungkinan untuk melatih pasukan B Barca.