Liga Perdana Berita

Guardiola dipilih sebagai Pengurus Liga Perdana musim ini

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola, telah memenangi penghargaan Pengurus Liga Perdana musim setelah mengawasi satu lagi kempen hebat untuk Cityzens.

Pep juga dinobatkan sebagai Pengurus Persatuan Pengurus Liga Terbaik bulan lalu dan membawa City ke gelaran Liga Perdana ketiga dalam empat tahun, dengan Catalan yang terkenal telah mengawasi kempen liga yang mengagumkan dan berkesan dengan City, menggabungkan seni dan estetika dengan kerja keras secara kolektif dan intensiti.

Bekas pelatih Barcelona itu memimpin City dalam meraih gelaran Piala Carabao keempat berturut-turut dan mara ke final Liga Juara-Juara yang pertama, dengan pencapaian ini menjadi bukti lagi kerja luar biasa yang diawasi oleh Guardiola, terutama dengan Kelab yang kini telah memenangi 10 dari 15 piala utama domestik tersedia sejak kempen 2017/18.

Di bawah bimbingan dan pengurusan Guardiola dan kakitangan bilik belakangnya yang rajin, City juga mencipta rekod Liga Perdana baru untuk urutan kemenangan terpanjang dari awal tahun kalendar berkat 13 kemenangan liga yang dikendalikan Cityzens antara 3 Januari dan 2 Mac tahun ini.

Ini membentuk inti dari larian 21 kemenangan berturut-turut dalam semua pertandingan antara Disember dan Mac yang menyaksikan City mencipta satu lagi rekod penerbangan Inggeris baru.

Sebagai tambahan, City juga meletakkan satu lagi kedudukan teratas dengan mendaftarkan 12 kemenangan berturut-turut Liga Perdana Inggeris berturut-turut.

Marcelo Bielsa dari Leeds, bos West Ham David Moyes dan Brendan Rodgers dari Leicester City adalah antara calon lain untuk anugerah tersebut.