Liga Perdana Berita

Jose Mourinho mengubah pendirian terhadap Dele Alli dan Gareth Bale sebagai karung

Pengurus Spurs Jose Mourinho akhir-akhir ini telah berubah hati mengenai bintang Spurs Gareth Bale dan Dele Alli setelah sangat mengkritik duo ini sepanjang musim ini, tetapi sekarang bos Portugal itu telah mengubah pendekatannya dengan kemungkinan karung menjulang.

Kedua-dua pemain kurang tampil untuk Spurs musim ini, dengan Dele dibatasi hanya pada 17 penampilan, 11 daripadanya telah datang di Liga Europa dan Piala FA, sementara Bale tampil 19 kali tetapi hanya membuat dua permulaan Liga Perdana setakat ini.

Pendirian Mourinho telah melunak kerana pemilik Tottenham, Daniel Levy, mempercayai kebolehan pasangan itu dan yang pertama mengusahakan pekerjaannya berikutan prestasi buruk yang menyaksikan Spurs jatuh ke tangga kesembilan.

“Apabila anda mempunyai pemain yang berprestasi seperti dia, mudah bagi pasukan untuk bermain dengan baik”, katanya mengenai prestasi Alli di Liga Europa menentang Wolfsberger.

Dia meneruskan:

“Saya gembira dengannya selepas tempoh yang sukar. Kadang-kadang kecederaan kecil terkumpul lebih sukar daripada kecederaan besar di mana setelah beberapa minggu atau bulan anda kembali.

“Kecederaan kecil tidak baik secara mental … pemain kecewa, kurang motivasi, kecewa. Dia melalui semua itu, dia kembali, kami berbual baik, berlatih dengan baik, bermain minit … kami memerlukannya.”

Dengan cara yang sama, Mourinho juga memberi cabang zaitun ke Bale, yang telah berprestasi rendah sejak kepulangannya yang sangat dinantikan ke London utara musim panas lalu.

“Akhir-akhir ini dia baik-baik saja,” kata bos Portugal itu.

Dia kemudian menambah:

“Dia kelihatan yakin. Dalam latihan, anda dapat melihat dia memiliki keyakinannya kembali, seperti yang dilakukannya.”

“Sekiranya pemain berasa hebat, jika dia bermain 100% dan jika semua perasaannya baik, tidak ada masalah psikologi atau ketakutan atau halangan.

“Apabila anda mempunyai sedikit kekhuatiran dan terutama ketika anda mengalami sejarah kecederaan baru-baru ini, adalah normal jika ada ketakutan dan ketakutan ini mempunyai akibatnya. Tetapi akhir-akhir ini dia baik-baik saja.

“Ini hanya persoalan berapa minit dia dapat bermain dan berapa hari dia perlu pulih antara perlawanan. Dia kelihatan lebih bahagia dari sebelumnya.”