Liga Perdana Berita

Kritikan Jose Mourinho terhadap Mesut Ozil mengembalikan kenangan peselisihan mereka di Real Madrid

Reaksi Jose Mourinho yang bergejolak terhadap tuntutan perpindahan Tottenham yang disangka Ozil telah mengingatkan kembali pertengkaran lama mereka di Real Madrid ketika mereka berdua berada di ibu kota Sepanyol bersama-sama.

Bos Tottenham Mourinho menguruskan Ozil di Los Blancos selama tiga tahun, dengan kedua-duanya mengalami masalah besar kerana etika kerja orang Jerman yang dipersoalkan dan jelas kelihatan hubungan mereka masih belum pulih setelah Mourinho menjawab tuntutan Ozil bahawa dia lebih suka bersara daripada bermain untuk Spurs.

Setelah dibekukan oleh bos Arsenal, Mikel Arteta, dan belum dikaitkan dengan keberangkatan dari Emirates pada jendela perpindahan Januari, pemain tengah itu dengan jelas membuatnya jelas dalam Q&A Twitter pada hari Isnin bahawa satu-satunya kelab yang dia pasti tidak akan bergabung adalah Mourinho’s Spurs.

Menjawab soalan mengenai apa yang akan dipilihnya antara bersara atau menandatangani kontrak dengan Spurs semasa T&A Twitter, pemenang Piala Dunia dengan pantas menjawab:

“Soalan mudah. Bersara!”

Tindak balas itu tentu saja mencucukkan hati Mourinho, dengan jurlatih Portugis itu menanggapi dengan tegas dalam sidang media dengan bertanya secara provokatif:

“Siapa yang memberitahunya bahawa Tottenham akan tertarik untuk menandatanganinya?”

Pertengkaran antara keduanya di ibu negara Sepanyol berpunca dari Mourinho yang mengkritik etika kerja Ozil, seperti yang didokumentasikan oleh Jerman dalam otobiografinya.

“[Mourinho berkata kepada saya] anda fikir anda sangat baik sehingga 50 persen sudah cukup?” dia menulis.

“Dia berhenti. Merenungku dengan mata coklat gelapnya. Saya merenung balik kepadanya. Seperti dua petinju yang menatap sebelum pusingan pertama.”

“Dia tidak menunjukkan emosi. Hanya menunggu jawapan dari saya. Betapa saya membencinya sekarang. Dan saya sangat menyukai Mourinho.”

Ozil kemudian bertindak balas terhadap kritikan itu dengan menanggalkan bajunya dan melemparkannya ke pengurusnya, yang mana Mourinho membalas:

“Oh, kamu menyerah sekarang? Anda seorang pengecut. Apa yang kamu mahu?

“Untuk merayap di bawah pancuran mandi yang indah dan hangat Syampu rambut anda? Bersendirian? Atau adakah anda ingin membuktikan kepada rakan-rakan anda, peminat di luar sana, dan saya, apa yang boleh anda lakukan? ”

Ozil sama sekali tidak memihak kepada Arsenal dan sangat memperhatikan langkahnya yang seterusnya, walaupun masih belum jelas adakah dia akan berangkat pada bulan Januari atau bila kontraknya berakhir pada musim panas.