LaLiga Berita

Pilihan raya presiden Barcelona perlumbaan dua kuda?

22 hari dan masih mengira. Itulah berapa lama sehingga ahli Barcelona memilih presiden baru mereka untuk mengisi jawatan yang dikosongkan oleh ketidaksesuaian Josep Maria Bartomeu, dan sekarang nampaknya ia hanya boleh menjadi perlumbaan dua kuda.

Sebagai sebahagian daripada usaha wajar, semua calon yang ingin dipertimbangkan untuk pilihan raya mesti memperoleh sekurang-kurangnya 2,257 undi pada tahap pertama, setelah itu mereka yang telah memenuhi syarat ini kemudian melangkah ke peringkat terakhir di mana mereka boleh dipilih oleh ahli-ahlinya. Sekiranya mereka tidak memperoleh jumlah undi awal maka mereka akan ditarik dari perlumbaan pada ketika itu.

Mengejutkan, atau mungkin tidak, Sport melaporkan bahawa Jordi Farre, Fabian Martin, Toni Freixa, Xavi Vilanova dan Emili Rousaud semuanya menghadapi masalah mendapati undian yang di perlukan.

Ia juga kelihatan seperti kecerdasan pengundi tidak boleh dipandang remeh kerana taktik Fabian Martin untuk mengirimkan 500 pizza kepada calon pengundi sepertinya sama sekali tidak di terima olih para pengundi.

Walaupun masih ada 10 hari lagi hingga akhir peringkat pertama, ada keprihatinan sebenarnya bahawa hanya Joan Laporta dan Victor Font yang dapat memperoleh undi yang cukup untuk maju dan saling bertanding.

Kian nampaknya Laporta adalah kegemaran awal kerana dia memegang jawatan itu antara 2003-2010. Juga sangat mungkin bahawa anggota Barcelona yang berhati-hati dapat memilih jalan ‘lebih baik syaitan yang anda kenal dan bukannya malaikat yang anda tidak kenal’ daripada mengambil risiko dengan Font yang mereka tidak kenali, walaupun sikapnya yang lembut dan menjanjikan banyak.