Liga Perdana Berita

Mesut Ozil ‘ditawarkan kepada Juventus secara pinjaman’ dengan jalan keluar bintang menjelang

Arsenal dilaporkan menawarkan pemain tengah yang diasingkan, Mesut Ozil, kepada Juventus secara pinjaman kecuali dia dapat mengatur pertukaran di tempat lain bulan depan.

Kontrak Ozil habis pada akhir musim dan ejennya terus menegaskan bahawa dia tidak akan meninggalkan Gunners sebelum perjanjiannya tamat. Namun, kini nampaknya Gunners baik-baik saja akan membiarkan Ozil meninggalkan kelab tanpa apa-apa pada bulan Januari untuk mengurangkan gaji mereka.

Menurut Tuttosport, kedua-dua kelab telah berhubungan dengan kesepakatan yang berpotensi, dengan Arsenal dilaporkan bersedia mensubsidi sebahagian dari gaji Ozil sebanyak 350,000 pound seminggu untuk kesepakatan pinjaman itu terwujud, bersama wakil Ozil, Dr Erkut Sogut, berusaha untuk menurunkan harga agar pelanggannya kembali ke lapangan secepat mungkin.

Sebelumnya, nampaknya tidak mungkin Ozil akan meninggalkan Arsenal pada bulan Januari, walaupun dengan pertukaran percuma, kerana dia masih memperoleh gaji lebih daripada lapan juta sebelum cukai – angka yang pasti lebih tinggi daripada apa yang akan dia dapatkan di tempat lain.

Juga dengan terus bergerak, Ozil melebarkan jaringan calon pelamar setelah kontraknya tamat pada 30 Jun.

Oleh itu, pertukaran pinjaman kepada Juve dapat menjadi yang paling baik untuk semua pihak, dengan kelab Itali dapat memperoleh perkhidmatan Ozil selama enam bulan ke depan dengan sebahagian kecil dari gaji semasa, sementara dia masih bebas untuk berpindah pada musim panas .

Kesediaan Arsenal untuk menyokong pinjaman secara kewangan adalah kunci untuk sebarang perjanjian, tetapi dengan Ozil yang kini duduk di luar, mendapatkan wang tunai akan menjadi bonus.

Sementara untuk Arteta, tekanan berkurang kerana harus mempertimbangkan Ozil untuk dimasukkan kembali ke dalam skuad kerana kemenangan ke atas Chelsea pada Hari Tinju telah mengurangkan desakan untuk Ozil kembali dalam pasukan pertama Arsenal.

Mikel Arteta sepertinya tidak berminat untuk membawa Ozil kembali ke pasukan dan berisiko mengacau aman damai dalam skuadnya.