Liga Perdana Berita

Frank Lampard diberitahu tentang sesuatu pemainnya yang memang tidak bolih dilepaskan selepas kemenangan cemerlang ke atas Leeds United

Chelsea muncul pemenang 3-1 ke atas Leeds United dalam Liga Perdana pada Sabtu malam, dengan pemain Perancis, Olivier Giroud meneruskan penampilannya yang mengagumkan, sampai mendorong Danny Murphy dari Match of the Day melabelkan penyerang itu ketika ini sebagai ‘tidak dapat dilepaskan’ dengan prestasi dan bentuknya sekarang.

Giroud memberi inspirasi kepada Blues untuk kemenangan terbaru ini, berikutan penjaringan keempat gol dalam kemenangan Liga Juara-Juara pertengahan minggu di Sevilla, dan kian meneruskan rentak bertahan di depan gawang dalam kemenangan 3-1 ke atas Leeds United dalam Liga Perdana pada malam Sabtu.

Walaupun kebobolan awal di Stamford Bridge, pemain Lampard membalas dengan Giroud meraih gol penyamaan pada 27 minit permainan. Gol separuh masa kedua oleh Kurt Zouma dan Christian Pulisic memperkuatkan Chelsea sebagai pemenang gemilang atas Whites yang baru dipromosikan dan kemenangan itu menyaksikan mereka melangkah ke tangga teratas liga mendahului Tottenham.

Giroud, 34 tahun, mencuri tajuk utama perlawanan, menjaringkan gol ke-12 dalam 19 penampilan untuk kelab dan negara musim ini. Murphy berpendapat bahawa pemain antarabangsa Perancis itu sekarang harus menjadi pemain regular dalam barisan Chelsea.

“Frank benar menyebut kualiti Leeds tetapi Giroud layak mendapat semua penghargaan di dunia,” jelas pakar itu.

“Dia tidak diremehkan oleh saya atau orang yang tahu bola sepak – jika anda bermain permainan di peringkat teratas, anda tahu betapa pentingnya penyerang seperti dia terhadap pasukan. Dia adalah tumpuan.

“Dia hampir menjaringkan gol pada awal dengan tandukan pertama, saya tidak tahu bagaimana Timo Werner mengatasinya. Dia sangat mengharapkannya, dia penuh keyakinan setelah pertengahan minggu dan semua penyerang yang baik berjudi di luar angkasa. Ia adalah penyudah yang luar biasa.

“Kesedaran permainan juga, mengetahui di mana orang berlari, dan kekuatan dan kehadirannya. Segala-galanya mengenai penampilannya mengatakan bahawa saya terus berada dalam pasukan.”