LaLiga Berita

Wayne Rooney sangat ingin bergabung dengan Barca: “Bayangkan bermain dengan Messi, Xavi,, Busquets”

Pasukan Pep Guardiola di Barcelona adalah sesuatu yang lain pada masa kejayaan mereka. Catalonians bukan sahaja mempunyai pemain terbaik di planet ini tetapi mereka juga bermain bola sepak yang paling mendebarkan dan paling indah yang pernah dilihat. Walaupun kenyataan itu mungkin tidak wujud pada hari ini, hakikatnya tetap ada bahawa lawan mereka sentias dikalahkan dengan mudah sahaja pada masa itu.

Manchester United hanyalah satu daripada banyak pasukan yang kemudian berada di posisi menerima kekalahan dari Barcelona, lebih tepat dua kali, dengan Wayne Rooney yang malang menerima pelajaran dalam bola sepak pada kedua kesempatan tersebut.

Rooney sekarang telah mengungkapkan bahawa pada tahun 2010 dia hampir meninggalkan Old Trafford dan menuju ke Sepanyol, setelah menyerahkan permintaan perpindahan dan selama beberapa hari berikutnya, orang Inggeris itu adalah salah satu pemain yang paling dicari di planet ini.

Bercakap di UTD Podcast, Rooney menjelaskan bahawa dia ingin bergabung dengan Barcelona.

“Di kepala saya, pada waktu (2010), saya sudah bersedia untuk pergi dan bermain di Sepanyol. Sebaik-baiknya, saya ingin pergi ke Barcelona. Bayangkan bermain dalam pasukan itu dengan Messi, Xavi, Iniesta dan Busquets.”

Dan menurutnya, pemasangan tidak akan menjadi masalah. Lagipun, Lionel Messi adalah pemain yang luas ketika itu, jadi pasti ada tempat untuk pemain seperti Rooney dalam pasukan Guardiola.

“Pada masa itu Messi tidak bermain sebagai pemain nombor 9, dia bermain secara luas. Jadi, saya rasa saya akan mendapat slot yang sempurna. Saya juga boleh datang ke bola dan pemain berlari di belakang.”

Tidak dapat dinafikan kelas dan keterampilan di padang pemain seperti Rooney di masa perdananya kerana dia dengan mudah boleh menjadi aset sebenar bagi mana-mana pasukan di dunia pada masa itu.

Bolehkah anda bayangkan dia yang terbaik, bermain untuk salah satu pasukan terbaik yang pernah menjejakkan kaki di padang hijau?

 

Sekurang-kurangnya, itu pasti sangat luar biasa.