Liga Perdana Berita

Marcus Rashford dan Anthony Martial di teguh sebagai permulaan masalah United

Bintang Manchester United, Marcus Rashford dan Anthony Martial, dikritik sebagai titik permulaan masalah di padang kerana peranan mereka sebagai pemain penyerang United, menurut bekas pemain tengah Arsenal, Stewart Robson.

United mengalami kekalahan mengejutkan 2-1 dalam Liga Juara-Juara kepada Istanbul Basaksehir pada hari Rabu, dengan kekalahan itu terjadi tiga hari setelah kekalahan ketiga di rumah untuk pasukan Red Devils di Liga Perdana musim ini, dengan Arsenal akhirnya menuntut kemenangan 1-0 di Old Trafford.

Kegagalan yang luar biasa dan kekalahan terakhir sekali lagi telah membawa masa depan pengurus Ole Gunnar Solskjaer di bawah pengawasan besar, terutama dengan laporan yang mendedahkan bahawa United telah menghantar pesanan kepada bekas bos Tottenham, Mauricio Pochettino mengenai kemungkinan menggantikan jurulatih Norway itu.

Robson menegaskan bahawa tidak ada corak permainan yang jelas untuk pasukan Solskjaer dan ia sudah sama sejak dia dilantik hampir dua tahun lalu.

Di samping itu, dia juga berpendapat kadar kerja pemain depan yang buruk adalah penyebab utama kebimbangan, memilih Marcus Rashford dan Anthony Martial kerana dikritik kerana mereka di barisan depan memulakannya di Istanbul.

“Pengurus terbaik, apabila anda melihat pasukan mereka, tanpa mengetahui pemainnya, anda boleh mengatakan ‘itu pasukan Jose Mourinho’ atau ‘itu pasukan Alex Ferguson’ kerana mereka bermain dengan corak tertentu,” kata Robson kepada ESPN FC.

“Mereka mempunyai corak permainan yang mereka kerjakan dalam latihan, mereka mengubah lawan untuk memulai, kemudian mereka membeli ruang untuk diri di tengah.

“Jadi anda tahu apa yang mereka cuba lakukan dan mereka melakukannya dengan sangat baik.

“Ketika saya menonton Manchester United, saya telah melihat mereka selama satu setengah tahun dengan Ole Gunnar Solskjaer dan saya terus mengatakan hal yang sama.

“Bagaimana mereka akan memasukkan bola ke pemain depan itu? Mereka terus masuk ke tempat yang tidak ada ruang, jadi pemain lini tengah harus pergi persegi dan kembali.

“Itulah sebabnya mereka bermain begitu perlahan, kerana pemain depan tidak membuat larian, tetapi mengapa pelatih tidak mengatasinya?

“Mengapa dia tidak mendapatkan rencana permainan yang tepat? Dalam pertandingan Arsenal dan malam ini, ketika bola berubah tangan, upaya Manchester United untuk memenangkannya benar-benar buruk.

“Saya akan pergi dengan dua depan lagi, ia bermula dengan dua depan.

“Sekiranya mereka kehilangan kepemilikan, Rashford dan Martial hari ini ketika mereka kehilangan kepemilikan, bola mungkin hanya berjarak dua atau tiga ela dari mereka, tidak ada usaha untuk mencubanya dan memenangkannya kembali.

“Oleh itu, pemain Istanbul Basaksehir dapat bermain maju dan melakukan serangan balas.”