LaLiga Berita

Ancaman kebankrapan Barcelona dilaporkan kerana kebuntuan pemotongan gaji

Hampir tidak cukup seminggu ada satu masalah utama yang baru sahaja ditangguhkan di Barcelona di mana bekas presiden Josep Maria Bartomeu dan lembaganya letak jawatan dan satu lagi ancaman yang sedang menimbul. Gergasi Blaugrana dilaporkan menghadapi kemungkinan ancaman kemuflisan kewangan kerana isu-isu yang semakin meningkat dalam pusingan kedua pemotongan gaji di kelab.

Pemain gergasi Catalan itu mengalami kebuntuan dalam perbincangan berlarut-larut dengan skuad pasukan pertama mereka mengenai kemungkinan pemotongan gaji kedua tahun ini pada bulan lalu tanpa persetujuan yang baik dicapai, dengan skuad itu dikhabarkan tidak sepakat mengenai adakah terima pengurangan gaji.

Menurut laporan dari stesen radio Sepanyol RAC1, melalui Marca, kelab itu perlu mengurangkan bil gaji semasa mereka sebanyak 30%, yang dianggarkan bernilai €190 juta, sebelum 5 November, dengan kegagalan mencapai kesepakatan yang membawa kelab La Liga ke dalam proses kebangkrutan sebagai seawal Januari 2021.

Presiden sementara Carlos Tusquets telah memperingatkan bahawa krisis ekonomi yang semakin meningkat di kelab itu adalah masalah sebenar dengan pilihan raya presiden Barcelona mungkin ditangguhkan sehingga kemudian pada tahun 2021.

“Keprihatinan utama kami adalah ekonomi,” tulis laporan yang sama dari Marca.

“Wabak ini terutama menyerang Barcelona. Kelab bergantung kepada pelancongan dan sekarang tidak ada. Kami harus mengumpulkan idea-idea dari pertemuan sebelumnya dan memperbaiki penyakit yang menimpa kami.”

Kelab ini dijangka bertemu dengan pemain senior pada 2 November untuk membincangkan peringkat rundingan seterusnya dengan kesepakatan sementara hasil yang paling mungkin.