Liga Perdana Berita

Gary Neville tertarik dengan penyerang Leeds berusia 27 tahun yang “sukar dipercayai, seperti Ronaldo”

Gary Neville terpikat oleh penyerang Leeds United yang ‘sukar dipercayai’ Patrick Bamford pada hari Isnin Malam Bola Sepak di Sky Sports PL (26/10/20 pada 10:40 malam) setelah Bamford menjaringkan hatrik di Villa Park pada hari Jumaat dan Neville mendakwa bahawa gol keduanya adalah ‘seperti Ronaldo’ dari segi teknik yang digunakannya.

Ini adalah permulaan yang mengagumkan dalam Liga Perdana Inggeris bagi Bamford, yang telah menjaringkan enam dalam enam dan berpotensi kelihatan seperti penyerang yang layak untuk pasukan England.

Memandangkan cara berbaris untuk pemain berusia 27 tahun itu, Neville yakin bahawa dia ‘tidak jauh’ dari berpotensi mewakili negara.

“Benar-benar cemerlang,” kata Neville kepada MNF. “Saya rasa dia muncul dengan reputasi sebagai bukan penyudah terbaik atau pencetak gol terbaik. Dan itu sudah berasas.

“Matlamat itu [gol pembukaannya menentang Vila], maksud saya itu hanya gol pemburu. Kedua [gol kedua & ketiga] ini sangat istimewa.

“Saya masih tidak dapat membuat teknik di sebalik ini [gol kedua]. Dia tidak betul-betul membengkokkannya. Dia tidak memukulnya dengan tali kasutnya. Ini hampir seperti tendangan bebas seperti Ronaldo di mana dia memotongnya. Tetapi anda jarang melihat mereka dalam permainan terbuka. Ini adalah penamat yang sangat cemerlang.

“Etika kerjanya, cara dia memimpin, cara di mana dia memberi tekanan dan pekerjaannya yang tidak dimiliki memang sukar dipercayai. Dan kemudian, anda meletakkan ini [matlamat hatriknya]. Sentuh, sentuh dan selesaikan.

“Maksud saya ini sangat awal. Tetapi anda tidak jauh dari menjadi pemain England. Sekiranya anda bekerja keras, anda 6 kaki 2 inci, anda memimpin barisan, anda berlari di belakang, anda menyebabkan mimpi buruk bagi pemain pertahanan dan menjaringkan gol seperti itu. Anda mengetuk pintu.”

Pada masa-masa di Kejuaraan, Bamford sering menjadi perbincangan Yorkshire, baik kerana dia telah menjaringkan gol kemenangan atau sekali lagi kehilangan sejumlah peluang besar untuk pasukannya.

Sangat menggembirakan apabila mengetahui bahawa perbincangan Yorkshire kini menjadi perbincangan Liga Perdana. Lebih penting lagi, dia adalah pemain yang menentukan keupayaan perkembangan pemain dan kecanggihan strategik oleh Marcelo Bielsa.

Tidak ada keraguan bahawa Bamford layak di Liga Perdana, ini hanya menunjukkan bahawa dia kini layak untuk England.