Liga Juara-Juara Berita

Atletico Madrid di gelar ‘samseng Eropah’ oleh Thomas Muller

Bintang Bayern Munich, Thomas Muller dengan marah mengecam Athletico Madrid sebagai ‘samseng Eropah’ sebagai reaksi kepada penyerahan kad kuning dalam kemenangan Bayern Munich 4-0 dalam Liga Juara-Juara.

Juara Eropah berkuasa melancarkan kemenangan ketika mereka melakukan pertahanan mahkota mereka dengan sempurna walaupun menghadapi tentangan sengit dalam pembukaan mereka, dengan Kingsley Coman, Leon Goretzka dan Corentin Tolisso antara pencetak gol.

Pada awal permainan di Allianz Arena, pemain depan Bayern, Muller menjadi marah setelah dia masuk ke dalam buku berikutan pelanggaran terhadap Atletico, bek kanan Kieran Trippier, yang mendorong pemain berusia 31 tahun itu untuk membantah Pengadil Liga Perdana Inggeris, Michael Oliver kerana menyerahkan kad kuning kepadanya, dengan menyebut Atletico sebagai ‘samseng Eropah’, seperti yang dilaporkan AS.

Pemenang Piala Dunia Jerman menjawab:

‘Adakah anda bergurau? Kami bermain melawan samseng Eropah dan anda memberi saya kuning untuk itu? ‘

Muller melakukan pertukaran yang mengagumkan untuk pasukan Bavaria, memberikan pertolongan untuk gol kedua Coman dan keempat Bayern untuk memastikan kemenangan memberangsangkan.

Atletico telah lama dibebani dengan reputasi sebagai pasukan yang terlalu agresif dan sukar ditangani di bawah pengurus Diego Simeone, yang jelas tidak turun dengan baik dengan sejumlah pasukan saingan menentang mereka di LaLiga dan Eropah.

Oleh itu, tidak mengejutkan bila pengadil Oliver dengan murah hati memberikan enam kad kuning – empat kepada Atletico dan dua kepada Bayern dengan pasukan tuan rumah melakukan 8 pelanggaran berbanding dengan 13 olih pelawat.

Bayern sendiri tidak malu-malu menunjukkan permainan yang agresif ketika mereka memerintah permainan dan memaksa pasukan Sepanyol keluar dari permainan dan pengurus Hansi Flick gembira dengan bagaimana pemainnya ‘menunjukkan wajah mereka’.