UK Berita

Gareth Southgate meletakkan undang-undang kepada Three Lions

Walaupun desakan Dominic Calvert-Lewin bahawa tidak ada masalah disiplin dalam skuad kebangsaan, bos pasukan, Gareth Southgate, yang jengkel

sekali lagi telah memberitahu kepada pemainnya bahawa mereka harus bersikap terbaik semasa menjalankan tugas kebangsaan.

Ketiga-tiga pemain Three Lions, Tammy Abraham, Jadon Sancho dan Ben Chilwell tidak akan bermain menentang Wales esok setelah menghadiri protokol pandemi yang dikompromikan dan menghadiri pesta kejutan untuk penyerang Chelsea, Abraham, pada hujung minggu.

Mereka diberitahu untuk menangguhkan ketibaan mereka di kem pasukan di St George’s Park kerana ketakutan terhadap coronavirus, yang menyebabkan mereka keluar dari Wembley ramah.

Southgate berharap mereka akan dapat berhadapan dengan Belgium pada hari Ahad dalam dua perlawanan pertama di Liga Negara-negara. Dia bercakap dengan skuadnya ketika mereka tiba pada hari Isnin dan penyerang Dominic Calvert-Lewin berkata:

“Anak-anak lelaki telah meminta maaf dan itulah yang pertama dan paling penting yang perlu mereka lakukan tetapi kita semua memahami apa maksudnya bermain untuk negara dan anda harus selalu mengingatnya. Kami mengadakan pertemuan selamat datang dan (Southgate) baru saja mengingatkan kami apa maksudnya dan harapan bermain untuk England dan anda harus lebih berhati-hati, mematuhi peraturan.

“Saya tidak merasakan ada masalah disiplin, ada beberapa kekurangan dalam konsentrasi, hanya itu yang saya akan meletakkannya. Kami adalah manusia pada penghujung hari, masih belajar dan masih berkembang.”

Ketika ditanya apakah Southgate telah memberitahu pemain apa yang dianggap sebagai tingkah laku yang tidak dapat diterima, penjaga gol Nick Pope menjawab:

“Ya, sedikit – itu lebih sekadar peringatan tentang apa maksudnya dan bagaimana ia dapat mempengaruhi skuad. Bagaimana, jika satu orang melakukan kesalahan, itu tidak hanya mempengaruhi satu orang.”

Tambahan tiga Lions, Harvey Barnes mengatakan ini:

“Kami melakukan sembang, peringatan untuk memastikan kami semua berada di halaman yang sama dan memahami tanggungjawab yang diberikan dengan mewakili negara anda.

“Bukan sekadar memberi tahu, hanya mengingatkan diri kita sendiri apa yang dapat diterima dan apa yang tidak.”

Bulan lalu, bos England Southgate menghantar Mason Greenwood dan Phil Foden pulang setelah mereka mengundang dua wanita ke hotel pasukan di Iceland yang melanggar peraturan Covid-19.