Liga Perdana Berita

James McCarthy hero Crystal Palace benam Man United

Pemerhati bola sepak Jermaine Jenas dan Danny Murphy penuh dengan pujian untuk James McCarthy dan rakan tengahnya, James McArthur, dalam kemenangan Crystal Palace 3-1 atas pasukan Manchester United yang kurang bersemangat pada hari Sabtu.

Pasukan Roy Hodgson bermain dengan sangat baik ketika mereka meraih kemenangan kedua dalam dua perlawanan menentang pasukan Man Utd yang bergelut dengan jelas di Old Trafford dengan Wilfried Zaha cemerlang dalam menjaringkan dua gol dan Andros Townsend juga mendapat lembaran skor untuk Palace yang diilhami.

Namun, Match of the Day memilih untuk memberi tumpuan kepada duo gelandang Palace, James McCarthy dan James McArthur, yang dipercayai Jenas ‘menetapkan nada’ untuk kemenangan yang mengagumkan.

“Mereka baru saja menetapkan nada hari ini di lini tengah itu,” katanya.

“Saya bercakap dengan Danny Murphy tentang bekerja dengan Roy Hodgson di lini tengah itu dan seberapa baik anda harus bersikap dan berdisiplin dan Man United tidak dapat mencari jalan keluar.

“Saya rasa mereka adalah dua pemain yang tidak mendapat kredit yang cukup dalam pasukan Crystal Palace ini. Cara bermain itu benar-benar menghilangkan tekanan dari barisan pertahanan Crystal Palace.

“Ketika pemain United mendapatkan bola, McArthur ada padanya dan pasangannya dalam kejahatan James McCarthy ada yang menyokongnya.

Mereka tidak pernah berjauhan. Mereka menjatuhkan anda dari irama anda.”

Jenas menyoroti satu urutan tertentu di mana McArthur melakukan terjahan dan gagal memenangi bola di separuh masa United, menyebabkan pasukan tuan rumah hancur.

Walaupun begitu, rakan tengahnya, James McCarthy dapat kembali dan menghalang rembatan dari Mason Greenwood.

“Ketika mereka benar-benar meregang, McArthur masuk ke dalam mengatasi tetapi melihat siapa yang baru muncul ketika mereka memerlukannya ketika Mason Greenwood muncul untuk melepaskan tembakannya, James McCarthy mendapat blok dan menghentikan serangan.”

Tayangan McCarthy dan permulaan musim yang menjanjikan pasti akan menggembirakan Stephen Kenny.

Pengurus Republik Ireland itu berharap pemain tengah itu dapat mengekalkan penampilannya menjelang perlawanan playoff Kejuaraan Eropah menentang Slovakia.