Liga Perdana Berita

Sekiranya Jose Mourinho adalah ‘The Special One’, maka siapakah ‘The Normal One’?

Gelaran unik yang Jose Mourinho bagi dirinya sebagai ‘The Special One’ masih sering digunakan bertahun-tahun selepas sidang media pertamanya dengan Chelsea, dan inilah sebab mengapa dia terjebak dengan nama unik itu.

Mourinho dengan mengagumkan menghidupkan kembali Chelsea sebagai pasukan Liga Perdana dan pasukan Eropah yang harus diperhitungkan ketika dia masuk dan mengambil alih kendali di Stamford Bridge pada tahun 2004, dan reputasinya sebagai salah satu pelatih terbaik – dan karismatik – bola sepak tetap ada sejak awal tahun kegemilangan.

Tetapi mengapa dia dipanggil ‘The Special One’?

Peminat Mourinho yang memikat bermula pada ketika dia pertama kali tiba di Stamford Bridge pada tahun 2004, dan memberitahu wartawan dalam sidang media perdana bahawa dia menganggap dirinya sebagai “istimewa” – nama yang tersekat dengannya sejak itu.

“Tolong jangan panggil saya sombong, tapi saya juara Eropah dan saya rasa saya istimewa,” kata Mourinho.

Oleh kerana pengurus Portugis itu tidak termasuk di antara eselon teratas dalam bola sepak pada masa itu, walaupun reputasinya meningkat setelah dia membawa Porto underdog ke gelaran Liga Juara-Juara pada musim 2003-04, pengisytiharannya sendiri segera menimbulkan kegilaan di UK media, dianggap sebagai sombong menjelang pembinaan musim pertamanya di Liga Perdana – walaupun itu adalah tag yang jelas diperoleh, kerana kehebatan taktikal dan kemahiran pengurusannya yang sangat baik.

‘The Special One’ menjadi lebih dibenarkan kerana dia terus menikmati kejayaan yang berjaya sebagai pengurus Chelsea, menjadi jurulatih yang paling banyak memenangi trofi, memenangi gelaran Liga Perdana Inggeris dalam dua musim pertamanya di London barat, menetapkan jumlah mata keseluruhan untuk pasukan pemenang Liga Perdana Inggeris (95) pada kempen pertamanya.

Ketika ditanya pada tahun 2019 tentang label itu dan bagaimana ia tetap bersamanya pada tahun-tahun berikutnya, Mourinho mendedahkan bahawa dia kesal dengan kenyataan bahawa bakat latihannya dalam bola sepak Inggeris telah dipersoalkan setelah dia tiba di Chelsea dan reaksinya serta merta membuatkan dia menamakan dirinya sebagai ‘The Special One’.

“Ketika saya memberikan sidang media pertama, saya ditanya apakah saya sudah bersedia untuk Liga Perdana,” kata Mourinho kepada Sky Sports.

“Saya fikir: ‘Apa? Saya baru sahaja memenangi Liga Juara-Juara dan anda berfikir bahawa saya bukan sesiapa?’

“Jadi, saya sedikit agresif dengan mengatakan bahawa saya bukan orang dari botol, saya yang istimewa. Tetapi kemudian, bang, ia kekal. Tiada masalah.”

Menariknya, gelaran itu mendapat perhatian lagi ketika Jurgen Klopp bergabung dengan Liverpool sebagai pengurus pada bulan Oktober 2015, danpelatih Jerman itu ditanya mengenai adakah dia akan menggemakan label ‘Special One’ yang diumumkan sendiri oleh Mourinho.

Disebaliknya, orang Jerman menyebut dirinya sebagai “The Normal One”.

“Saya tidak mahu menggambarkan diri saya sendiri,” kata Klopp dalam sidang media, sambil ketawa.

“Satu-satunya perkara yang saya tanyakan adalah ‘adakah orang di ruangan ini berfikir bahawa saya dapat melakukan keajaiban?’ Tidak? Biarkan saya bekerja sahaja. Saya lelaki yang biasa. Saya datang dari Black Forest.

“Saya seorang lelaki yang benar-benar biasa, saya mungkin ‘The Normal One.’”

Begitulah, kisah dua eksentrik.