Liga Perdana Berita

Premier League mula benarkan penyokong masuk ke stadium

Pegawai Pemerintah gembira dengan kejayaan ujian pilot pertama bola sepak untuk kembalinya penonton dan terus berusaha untuk menyambut orang ramai dari awal Oktober, setelah Brighton menjadi tuan rumah permainan persahabatan menentang Chelsea dengan 2,500 peminat kehadiran di Stadium Amex pada hari Sabtu.

Acara ini diperhatikan oleh DCMS (Jabatan Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan) yang akan berkomunikasi minggu ini dengan pakar dari Sports Grounds Safety Authority mengenai peningkatan skema perintis.

Rancangan sudah dilaporkan untuk membuka stadium kepada khalayak terhad di pelbagai sukan sepanjang September dengan acara terpilih termasuk perlawanan ragbi Premiership antara Harlequins dan Bath, perlawanan kriket di Bob Willis Trophy dan T20 Blast, perlawanan bola keranjang di Newcastle, landasan pacu di Ipswich dan menunggang kuda di Doncaster, Warwick dan Newmarket.

Bagi penyokong yang kelaparan bola sepak, West Ham mempunyai kapasiti 1.000 peminat untuk perlawanan Liga Super Wanita menentang Arsenal, di Dagenham dan Redbridge’s Victoria Road, pada 12 September. Persatuan Bola Sepak berharap dapat menjemput penonton sekitar 10,000 ke Stadium Wembley untuk Final piala dan pasu pada 20 September.

Banyak yang masih bergantung pada tingkat infeksi di masyarakat yang lebih luas, dengan sekolah-sekolah akan mulai mulai minggu depan, tetapi jika semuanya berjalan lancar, Pemerintah ingin memberi lampu hijau kepada beberapa peminat di lapangan mulai Oktober.

Terdapat jeda antarabangsa setelah perlawanan Liga Perdana Inggeris pada 3 Oktober ketika England mengadakan persahabatan menentang Wales, telah disebut sebagai yang pertama untuk Three Lions di hadapan peminat sejak November lalu.