Liga Europa Berita

Kemenangan Europa buktikan kemampuan Julen Lopetegui

Setelah mengalami penghinaan sebagai pengurus Real Madrid dan Sepanyol, Julen Lopetegui akhirnya berjaya menebus dengan memimpin Sevilla ke Liga Europa.

Tidak banyak orang yang boleh menyatakan bahawa 2020 lebih baik daripada 2019, atau bahkan 2018, tetapi bagi Julen Lopetegui ini akan menjadi tahun yang sangat dia hargai untuk masa yang akan datang. 2020 telah menjadi tahun penebusan, bahkan mungkin pembalasan dendam, bagi pengurus Sevilla yang telah lama dikepung, kerana itulah cara dia diperlakukan oleh banyak pihak di Sepanyol.

Ketika wisel penamat ditiup pada akhir perlawanan hari Jumaat yang mengesahkan kemenangan Sevilla ke atas Inter, emosi semakin naik untuk pelatih berusia 53 tahun ketika air mata kegembiraan dan kelegaan mengalir di wajah Lopetegui kerana dia akhirnya dapat menikmati pembebasannya dari syaitan bola sepak yang telah menyiksanya, sementara pemandangan pemain Sevilla mengepung trofi Liga Europa di sekitar RheinEnergieStadion di Cologne membuktijan dengan jelas kewibawaannya sebagai jurulatih peringkat atasan.

Kepercayaannya telah kuat diuji dengan teruk selama tempoh Lopetegui yang pendek, dan akhirnya tidak bernasib baik, sebagai bos pasukan kebangsaan Sepanyol. Sangat mudah untuk dilupakan memandangkan apa yang terungkap ketika La Roja benar-benar terpikat di Rusia untuk Piala Dunia 2018, tetapi pada kreditnya Lopetegui tidak pernah kalah dalam semua permainan sebagai pengurus Sepanyol.

Sangat mudah untuk memahami mengapa sekarang dalam retrospeksi Real Madrid menghampirinya untuk menggantikan Zinedine Zidane di tempat pertama ketika dia sebagai salah satu pelatih terbaik di negara itu pada masa itu. Namun di Santiago Bernabeu reputasi Lopetegui selalu dibazirkan, dan dia segera dipecat setelah hanya 14 pertandingan diLos Blancos. Segera setelah itu, dia terjadi pemain pukulan kegemaran banyak tajuk berita untuk media bola sepak di Sepanyol.

Di Sevilla, Monchi memberinya kesempatan untuk menjadi pelatih lagi, setelah melihat di Lopetegui kualiti yang dia masih boleh menjadi. Dan Lopetegui tidak diragukan lagi lebih banyak seorang pelatih daripada pengurus, dan walaupun memiliki ruang ganti untuk menguruskan, serta ada nya sekumpulan pemain untuk menjaga supaya bergembira dan bermotivasi, Lopetegui telah diberi kelonggaran untuk fokus pada latihan dan masaalah pertandingan sementara Monchi melakukan pertukaran pasar dan semua yang lain. Ini sebahagiannya mengapa pekerjaan Sevilla sangat sesuai untuk Lopetegui.

Sepanjang jalan yang selari, bola sepak antarabangsa juga cocok untuknya kerana fokus pada latihan dan latihan tidak seperti di Real Madrid di mana Lopetegui dibanjiri dengan tuntutan yang harapkan daripada mereka yang harus berkembang maju dalam dugout di Santiago Bernabeu di mana hanya sesuatu keperibadian tertentu yang dapat berkembang dalam persekitaran yang keras itu.

Di Ramon Sanchez Pizjuan Sevilla, kualiti terbaik Lopetegui telah bersinar sekali lagi untuk menghilangkan awan malapetaka yang lama berkumpul di atasnya. Pelantikan pemain berusia 53 tahun itu hanyalah satu bahagian dari baik pulih skuad dan staf pelatih Sevilla yang diketuai oleh Monchi musim panas lalu, dengan pengarah sukan legenda itu segera menunjukkan kelab itu ke arah yang betul lagi setelah dia kembali dari Roma.

15 pemain meninggalkan kelab sebelum permulaan musim 2019/20, dengan 14 masuk. Antara yang ditandatangani ialah Diego Carlos, Jules Kounde, Lucas Ocampos, Joan Jordan dan Oliver Torres, yang semuanya telah menjadi tokoh penting bagi Sevilla dan akan kini harganya jauh melebihi dari yang dibayar untuk mereka hanya 12 bulan yang lalu.

Kemungkinan besar, mungkin ada pergantian skuad lebih banyak pada musim panas ini, dengan ini menjadi model Monchi dengan apa yang paling dia lakukan – membeli pemain yang tidak dinilai untuk dijual dengan keuntungan. Wang itu kemudian dilaburkan semula dan kitarannya berulang. Ini adalah kitaran yang membawa Sevilla ke kemuncak Liga Europa sekali lagi – dan Julien Lopetegui sekali lagi menuju kegembiraan dan kemuliaan penebusan.