Liga Perdana Berita

Pembayaran dividen kepada pemilik United akan menambah kemarahan kepada peminat club

Pemilik Manchester United, keluarga Glazer, tidak diragukan lagi akan menerima lebih banyak kecaman dan kritikan dari penyokong kelab yang lama tidak suka dengan gaya pemilikan laissez-faire pemilik bulan depan ketika mereka menerima pembayaran dividen £11 juta, yang akan menonjol seperti sakit raksasa terutamanya memandangkan pengumuman minggu ini bahawa hutang United telah meningkat sebanyak £127.4 juta kepada £429.1 juta hanya dalam 12 bulan.

Seperti yang dinyatakan dalam akaun kelab tahun lalu, Glazers menerima dua dividen separuh tahunan sebanyak $ 0.09 per saham – kira-kira £11 juta – pada tahun 2020, dengan yang pertama dikeluarkan pada bulan Januari. Pemilik Amerika akan menerima pembayaran £11 juta kedua pada 3 Jun.

Malah sebuah kelab yang tabah secara tradisional seperti United pun telah menerima kekalahan kewangan yang besar dari krisis COVID-19, yang menyebabkan bola sepak di England digantung pada 13 Mac, dengan kelab yang mengesahkan pada hari Khamis mereka diharapkan membayar rebat £20 juta yang diperlukan kepada Pemegang hak penyiaran Liga Perdana kerana jadual perlawanan dihentikan semasa penutupan.

Walaupun begitu ketika kelab ini mengalami penurunan seperti yang lain musim ini, Glazer akan tetap menerima dividen mereka kerana, menurut sumber United, komitmen untuk membuat pembayaran bulan Jun dibuat kepada para pemegang saham pada 25 Februari dan sebarang pembatalan dividen tersebut melibatkan pengingkaran atas komitmen yang mengikat secara sah dan berpotensi telah merosakkan kepercayaan pelabur terhadap United.

Terdapat juga pandangan di Old Trafford bahawa kemampuan kelab untuk membuat pembayaran mencerminkan ketahanan kewangan United pada masa-masa yang mencabar ini.

Aneh, bukannya, lebih-lebih lagi apabila harus lebih bersepatutan dengan penyelewengan dan prinsip-prinsip perundangan korporat bahawa ketahanan kewangan sedemikian apabila regangan tipis dan memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan kewangan kelab harus fokus pada menangani semua perkara dan keperluan kewangan lain kepentingan daripada menghulurkan wang lebih-lebih lagi untuk mengisi poket pemilik sendiri dan pemegang saham lain terlebih dahulu?

Tidak hairanlah kemarahan yang terus meningkat dan amarah yang semakin meningkat dari gerombolan peminat United yang tidak puas hati dan kecewa.