La Liga Berita

Villarreal dan Getafe menafikan laporan kegiatan haram memperbaiki perlawanan yang melibatkan kelab La Liga

Dua kelab divisyen satu dari Sepanyol, Getafe dan Villarreal, telah menolak laporan media yang mengaitkannya dengan dakwaan kegiatan haram memperbaiki perlawanan dalam kenyataan mereka yang dikeluarkan pada hari Jumaat untuk menyokong pemain mereka dan dengan tegas menafikan adanya penglibatan dalam kemungkinan percubaan memperbaiki perlawanan seperti yang dilaporkan oleh radio Sepanyol COPE.

COPE melaporkan ia memiliki akses ke fail penyiasatan polis yang merangkumi transkrip perbualan antara dua bekas pemain yang bercakap mengenai mengatur pembayaran kepada beberapa pemain Villarreal untuk kalah dalam pertandingan akhir musim lalu. Transkrip tersebut adalah sebahagian daripada penyiasatan yang lebih besar mengenai deringan yang dipertaruhkan dalam bola sepak Sepanyol.

Perlawanan berakhir dengan keputusan seri 2-2 antara Getafe dan Villarreal. Getafe mendahului dua mata di belakang Valencia di tempat kelima, ketinggalan di Liga Juara-Juara, sementara Villarreal selesai di tengah-tengah meja.

Getafe secara khusus mempertahankan kaptennya Jorge Molina, yang namanya disebut olih dua bekas pemain dalam transkrip.

Bulan lalu dalam kes yang berasingan, mahkamah Sepanyol menjatuhkan hukuman penjara atas sembilan bekas eksekutif bola sepak, pemain, dan ahli perniagaan setelah mendapati mereka bersalah dalam komplot untuk memperbaiki keputusan pertandingan bola sepak. Itulah pertama kalinya keputusan tersebut dijatuhkan di negara ini.