Kolum

Enam cabaran terakhir Messi sebelum bersara

Lionel Messi kini telah menjangkau 32 tahun dan beliau tidak mempunyai banyak masa yang tersisa dengan persaraan yang semakin hampir dan beliau masih belum melunaskan beberapa misi.

Biarpun pemain kelahiran Argentina telah memenangi pelbagai trofi dan memecah beberapa rekod, Messi masih gagal mempamerkan kemampuan beliau di peringkat antarabangsa.

Berikut adalah beberapa rekod yang mampu dikejar oleh Messi.

Menang Liga Juara-Juara buat kali kelima.

Messi telah berjaya mendapatkan Liga Juara-Juara sebanyak empat kali, umum tahu Messi mahu Liga Juara-Juara yang kelima dan menjulangnya selaku kapten.

Sejak 2015, Barcelona masih gagal memenangi gelaran Liga Juara-Juara dan jelas pemain dengan jersi nombor 10 mahu memenanginya.

Menjadi penjaring terbanyak Liga Juara-juara.

Buat masa sekarang, pesaing untuk Lionel Messi adalah Cristiano Ronaldo apabila beliau mendominasi rekod sebagai penjaring terbanyak Liga Juara-Juara dengan 126.

Tetapi angka itu tidak jauh daripada Messi apabila beliau berjaya menjaringkan 112 gol buat Barcelona di kancah Liga Juara-Juara dengan hanya 14 gol membezakan kedua-dua pemain.

Messi mungkin mempunyai masa yang panjang kerana faktor umur yang lebih muda daripada Ronaldo yang sudah mencecah 34 tahun.

Memenangi sesuatu dengan Argentina

Lionel Messi mempunyai rekod yang kurang baik sepanjang beraksi dengan negaranya, Argentina apabila tewas dalam tiga perlawanan akhir pada 2014, 2015 dan 2016 dan beliau dilihat mahu menutup kekurangan itu dengan memenangi Copa America musim ini.

Biarpun telah berjaya memenangi emas pada sukan Olimpik, misi untuk mendapatkan Piala Dunia dan Copa America masih berjalan dan mampu dilaksanakan.

Tamatkan perdebatan Messi-Ronaldo

Pertarungan di antara siapakah pemain paling cemerlang sudah hampir satu dekad berlangsung dan Messi dilihat mampu mengatasi hujah-hujah tersebut sebelum beliau bersara.

Dengan hanya memenangi Ballon d’Or yang keenam mampu membantu pemain tersebut mengatasi Ronaldo dari segi pengiktirafan individu.

Memenangi enam piala dalam satu musim.

Messi pernah memenangi enam piala dalam satu tahun ketika Pep Guardiola masih memegang tampuk kepimpinan Barcelona.

Ia merupakan impian buat Messi untuk mengulangi kejayaan terbabit.

Jaringan di Stadium baharu Camp Nou.

Stadium baharu kelab dari Catalan tersebut dijangka siap menjelang 2023 dan pada ketika itu Messi sudah berumur 36 tahun.

Ia akan menjadi detik penting dalam rekod peribadi beliau untuk menutup kariernya di Barcelona.