Luar Negara Berita

Solskjaer Tak Dibenarkan Pulang Ke Molde

Pengedalu Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer mengatakan pemilik kelab Norway, Molde memberi keizinan kepada beliau untuk mengubah tugasnya daripada menjadi pengurus sementara United kepada menjadi peranan tetap.

Solskjaer, bekas penyerang United yang bermain di bawah bekas pengurus, Sir Alex Ferguson, telah menghidupkan semula pasukan itu sejak mengambil alih dari Jose Mourinho yang dipecat pada Disember lalu.

Solskjaer, yang dipinjamkan ke United oleh Molde sehingga akhir musim ini, berkata pemilik kelab Norway, Kjell Inge Rokke dan Bjorn Rune Gjelsten, akan menyokongnya jika dia mahu kekal di United.

“Apabila saya menelefon pemilik kelab dan berkata bahawa United telah memanggil dan dia sentiasa tahu bahawa ini adalah impian saya, dia berkata: ‘Pergi ke sana, bersenang-senanglah – dan jangan kembali’,” kata Solskjaer kepada media British.

“Kedua-dua pemilik berharap saya membuat yang terbaik kerana mereka tahu ini adalah sesuatu yang saya impikan. Untuk mendapatkan sokongan daripada mereka adalah hebat. Jika saya kembali ke Molde, saya akan melakukan yang terbaik untuk mereka – tetapi ia bergantung adakah saya akan kembali. ”

Solskjaer menambah bahawa dia gembira untuk memberi nasihat kepada pengurusan United mengenai perkara-perkara seperti pemindahan pemain walaupun dia tidak menjadi pengurus tetap.

Bagi beliau, pengetahuannya tentang budaya kelab itu memberikannya perspektif yang berguna.

“Saya sentiasa berada dalam kedudukan untuk memberitahu United apa yang mereka patut lihat, dan itu akan berterusan selepas musim panas jika saya tidak berada di sini,” katanya. “Saya akan sentiasa menasihati kelab, terutama jika mereka bertanya kepada saya.”