Berita Asian Cup

Carlos Queiroz Mahu Pemain Percaya Pada Diri Sendiri

Carlos Queiroz memberitahu pemainnya untuk percaya pada diri mereka dan bersedia untuk mempertahankan lencana di dada apabila bakal turun menghadapi Jepun pada separuh akhir Piala Asia 2019 pada hari ini di Stadium Hazza bin Zayed Al Ain.

Iran kembali ke peringkat separuh akhir Piala Asia buat kali pertama sejak 2004 dan bakal menghadapi negara yang memenangi gelaran Piala Asia empat kali sejak 1992.

“Ia satu lagi permainan,” kata Queiroz. “Pasukan Jepun ini mempunyai pergerakan hebat di padang dan tindakan dan keputusan mereka sangat tepat. Mereka sangat tepat dengan hantaran mereka, tetapi kami tidak boleh kehilangan identiti kami.

“Apa yang penting ialah kami mempunyai pasukan hebat dan pemain hebat, tetapi kami tidak boleh mengambil risiko. Kita perlu menjadi diri sendiri dan bermain dengan keyakinan dan kepercayaan. Kami mempunyai senjata kita sendiri untuk bermain, tetapi, sudah tentu, kita perlu memberi perhatian kepada pasukan Jepun dan menyesuaikan diri dan cuba mengawal. ”

“Tetapi yang paling penting ialah menjadi diri kita sendiri. Jika kita tidak dapat bermain satu permainan tanpa diri kita sendiri itu tidak masuk akal. Selepas lapan tahun dan selepas begitu banyak pengorbanan dan begitu banyak permainan, kini kami mempunyai satu perlawanan, separuh akhir, untuk bermain menentang pasukan yang hebat.

“Kita perlu menjadi diri sendiri, kita perlu masuk ke dalam padang dan tidak kira apa yang berlaku untuk menyatakan bola sepak kita dan berkata: ‘Kami Iran’ dan bermain bola sepak kami melawan Jepun. Itulah yang paling penting. ”

Jepun yang dibawah kendalian Hajime Moriyasu masih belum menunjukkan akis yang konsisten sepanjang kempen ini berlangsung, tetapi Queiroz enggan memandang rendah juara empat kali tersebut.

“Kami tidak perlu bercakap tentang jangkaan kami, ia hanya perlawanan seterusnya dan seperti biasa kami bersedia dan cuba bermain perlawanan bola sepak yang baik terhadap pasukan hebat dari Jepun,” katanya.

Sumber : the-afc.com