Eropah Berita

Aguero Selamatkan Man City Daripada Dimalukan

Inilah keputusan yang diperlukan oleh Manchester City jika mahu layak ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara, tetapi itu adalah prestasi yang tidak memberangsangkan untuk menjadi salah sebuah calon juara Eropah selepas sekadar mencatat keputusan seri dengan Lyon.

Lyon yang telah mengalahkan Paris St-Germain sebelum ini adalah salah satu pasukan yang liat untuk anak buah Pep Guardiola jinakkan apabila mereka telah mengejutkan City sebanyak dua kali musim ini. 

inilah hasilnya Manchester City perlu maju ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara, tetapi itu merupakan prestasi yang mencetuskan kekalahan yang menyusahkan di Eropah.

Tandukan lewat perlawanan penyerang kelahiran Argentina, Sergio Aguero telah menyelamatkan juara England daripada dimalukan oleh Lyon. City yang nampak selesa bermain di Liga Perdana setelah mengecapi beberapa kemenangan dilihat begitu selesa berada di puncak prestasi selama beberapa bulan, tetapi tidak begitu lama apabila skuad Bruno Genesion menang di Etihad bulan lalu.

Sekurang-kurangnya ia akan mengingatkan bahawa dominasi City di peringkat domestik tidak akan dapat diterjemahkan di peringkat Eropah.

“Anda mempunyai masa dalam Liga Perdana, anda mempunyai 38 perlawanan, anda boleh membuat kesilapan,” kata Guardiola. “Tetapi di peringkat eropah ini adalah satu cabaran yang sangat berbeza dengan pemain-pemain pasukan lawan yang lebih baik yang boleh menghukum kami. Ini lebih sukar.

“Apa yang menggembirakan saya ialah kami telah mempamerkan semangat yang tepat untuk mendapatkan mata yang kami perlukan dan ini akan menjadikan kami lebih kuat apabila kami memulakan pusingan kalah mati Liga Juara-Juara nanti. Saya gembira, kerana kelayakan ke pusingan 16 selalu menjadi perkara yang paling penting.

“Orang mengatakan ia hanya PSG di Perancis, tetapi Perancis adalah juara dunia, mereka mempunyai banyak pasukan yang kuat. Mereka tidak tahu betapa sukarnya, betapa rumitnya liga Perancis itu. Lyon adalah salah satu pasukan kuat yang pernah saya hadapi.” Kata Pep Guardiola sejurus selepas perlawanan.