Berita Asia

Liga Negara-Negara Asia. Apa kata Persatuan Bolasepak Malaysia?

Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Yusoff Mahadi menyambut baik cadangan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) berkenaan anjuran Liga Negara-Negara Asia seumpama Liga Negara-Negara UEFA (UEFA Nations League).

Beliau menyifatkan cadangan tersebut merupakan langkah sesuai untuk meningkatkan nilai kompetitif dengan penganjuran perlawanan yang lebih sistematik.

“Sudah tentu FAM menyokong penuh sebarang perubahan yang dapat membantu semua pasukan mendapatkan aksi kompetitif dengan lebih baik dan tersusun.”

Namun begitu, Datuk Yusoff Mahadi berpendapat cadangan tersebut perlu diperhalusi dan dilakukan kajian dengan mendalam. Disamping itu, semua negara dibawah naungan AFC juga perlu diberikan penerangan dengan teliti agar tidak menimbulkan sebarang masalah kelak.

“Apapun, pelaksanaannya memerlukan kajian mendalam memandangkan jika hendak dibandingkan dengan Eropah, benua itu tidak begitu besar dan jarak antara negara juga dekat.”

“Ia jauh berbeza dengan benua Asia di mana dalam hal ini, ia membabitkan faktor logistik dan kesediaan semua pasukan untuk menempuh jarak perjalanan jauh bagi aksi persahabatan.”

“Apa yang saya lihat adalah penyusunan jadual oleh AFC akan menjamin setiap pasukan mematuhi jadual perlawanan dan tiada timbul masalah pasukan membatalkan aksi perlawanan,” katanya.

September 2018 menyaksikan Kesatuan Bolasepak Eropah (UEFA) memulakan saingan Liga Negara-Negara UEFA untuk menggantikan perlawanan persahabatan antarabangsa. Liga tersebut dibahagikan kepada empat divisyen dengan setiap divisyen mempunyai tiga hingga empat kumpulan.

Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John baru-baru ini tidak menolak kemungkinan untuk menganjurkan liga dengan format sedemikian menggantikan perlawanan persahabatan namun perkara tersebut masih lagi diperingkat cadangan.