Piala Dunia 2018 Kajian & Analisis

Analisis: Messi tumpul berdepan dengan negara kecil yang berhati besar di Moscow

Iceland berjaya mencipta sejarah hari ini selepas mengikat Argentina 1-1 dalam penampilan pertama mereka di pentas Piala Dunia. Sergio Aguero meletakkan Argentina 1-0 di hadapan pada minit ke-19, namun Iceland berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-23, melalui jaringan Finnbogason.

Penjaga gol, Halldorsson kemudiannya muncul wira Iceland pada babak kedua selepas menyelamatkan sepakan penalti Lionel Messi pada minit ke-64, sekaligus memastikan pasukannya memulakan kempan Piala Dunia mereka dengan nada positif.

Berikut adalah beberapa perkara yang kami perhatikan dalam perlawanan tersebut:

RONALDO 1-0 MESSI

Jika kita mahu menggunakan Piala Dunia ini untuk melihat pemain yang bakal memenangi Ballon d'Or pada hujung tahun, Ronaldo kini mempunyai kelebihan 1-0. Malam semalam, bintang Portugal itu seolah-olah mengangkat Portugal di bahu sendiri dan berjaya meledak hat-trick untuk menyelamatkan pasukannya dari ambang kekalahan. Namun hari ini, Messi gagal membantu skuad Argentina dalam cara yang sama, apabila berdepan dengan barisan pertahanan Iceland yang cukup kental. Malah, Messi turut gagal menyempurnakan sepakan penalti yang penting pada babak kedua. 11 percubaan, tiada gol.

NEGARA KECIL YANG BERHATI BESAR

Persembahan yang cukup bersejarah daripada skuad Iceland! Biarpun beraksi di Piala Dunia buat kali pertama dalam sejarah, barisan pemain dari negara yang kecil ini berjaya tampil dengan aksi yang memberangsangkan. Apabila Argentina menjaringkan gol pertama, kumpulan pemain ini tidak menunjukkan sebarang rasa panik, sebaliknya mereka terus menekan barisan pertahanan Argentina dengan agresif sebelum akhirnya berjaya mendapatkan gol penyamaan tidak lama kemudian. Iceland mungkin sebuah negara kecil yang hanya mengandungi lebih kurang 380,000 orang - namun pasukan mereka dibarisi dengan pemain-pemain yang mempunyai semangat juang yang cukup tinggi.

IMPAK HANNES HALLDORSSON

Enam tepisan penting. Impak Halldórsson dalam kejayaan Iceland mengikat Argentina 1-1 tidak boleh diperkecilkan. Beliau matang dalam menangani situasi 'set-piece', dan bijak dalam mengatur pergerakan barisan pertahanan di hadapannya. Tetapi, apa yang lebih menakjubkan adalah tepisan yang dibuat untuk menyelamatkan sepakan penalti Lionel Messi pada babak kedua. Hannes Þór Halldórsson bukan sahaja seorang pengarah filem, beliau juga merupakan 'Superman' yang muncul hero negara kecil itu hari ini.

GANDINGAN ROJO-OTAMENDI TIDAK STABIL

Setiap kali Iceland melancarkan serangan balas, barisan pertahan Argentina nampak terlalu gopoh, terutamanya gandingan di antara Marcos Rojo dan Nicolas Otamendi. Kedua-dua pemain kurang berkomunikasi dengan efektif di atas padang, dan ini bakal mendatangkan masalah kepada skuad La Albiceleste dalam dua perlawanan seterusnya. Iceland mungkin tidak melancarkan serangan bertubi-tubi hari ini, namun Croatia dan Nigeria - dua pasukan dengan jentera serangan yang cukup kuat - sudah tentu akan menyerang pertahanan Argentina dengan lebih agresif.

KETAJAMAN ICARDI DITAGIH SKUAD ARGENTINA?

Biarpun Argentina mempunyai Aguero, Messi, Higuain dan juga Dybala, keputusan Jorge Sampoli untuk tidak membawa Mauro Icardi ke Rusia mungkin akan kembali menghantui mereka. Icardi bukan setakat penjaring terbanyak Serie A musim ini, dia juga merupakan seorang penyerang yang cukup fleksibel dan pandai mencari ruang dalam kotak penalti. Corak permainan Icardi mungkin mampu membantu Argentina apabila mereka berdepan dengan pasukan-pasukan yang bermain dengan 'defensive line' yang rendah, seperti Iceland.