Kolum Luar Negara

Pasukan bawahan yang pernah menjadi gergasi bolasepak di Eropah

Pada 2006, seluruh dunia terkejut apabila Juventus terpaksa turun ke Serie B akibat kes Calciopoli. Tidak dapat dibayangkan bahawa pasukan yang pernah mengungguli peringkat Eropah terpaksa bersaing di liga bawahan.

Namun, ketika ini tetap ada beberapa pasukan yang pernah berjaya di Eropah tetapi sudah terperosok ke liga bawahan masing-masing.

Nottingham Forest

Kelab ini adalah salah satu pasukan dengan kisah dongeng seperti Cinderella di dalam bola sepak dunia. Di bawah kendalian pengurus genius, Brian Clough, Nottingham telah menjuarai saingan Liga Juara-Juara pada 1978/79 dan 1979/80. Apa yang unik, mereka hanya sekali menjuarai liga domestik, iaitu pada 1978. Ketika ini, mereka berada di Liga Kejuaraan England.

Stade de Reims

Pada era 50-an, kelab ini mungkin memiliki persamaan dengan Valencia dan Atletico Madrid di zaman sekarang. Kelab Perancis itu melayakkkan diri ke final Liga Juara-Juara (dulu dikenali dengan nama Piala Eropah) sebanyak dua kali tetapi tewas kedua-duanya di tangan Real Madrid. Mereka juga telah mengumpul enam gelaran Ligue 1. Kini, Reims berada di Ligue 2, iaitu liga bahagian dua Perancis.

Parma

Parma masih menyimpan kenangan manis buat peminat bola sepak di era 90-an. Kejayaan mereka menjuarai Piala UEFA pada 1995 dan 1999 serta Piala Antara Juara pada 1993 sangat hebat. Namun, pasukan yang pernah dibarisi Hernan Crespo ini sering dilanda masalah kewangan. Kini, mereka sedang berusaha ke Serie A selepas berada di Serie C.

Aston Villa

Musim 1981/82 pasti tidak akan dilupakan peminat Aston Villa. Kelab dari Birmingham ini sempat mengatasi pasukan gergasi Jerman, Bayern Munich, di Liga Juara-Juara. Sayangnya, kini mereka berada di Liga Kejuaraaan dan sedang cuba kembali ke Liga Perdana Inggeris.

Leeds United

Leeds United pada zaman 70-an adalah satu fenomena. Selepas beberapa kali menjadi juara dan naib juara Liga Perdana Inggeris, mereka hampir menjulang trofi Liga Juara-Juara pada 1974/75 sebelum ditundukkan Bayern Munich. Ketika era 90-an, mereka juga sempat layak ke separuh akhir. Kini, sukar buat The Whites untuk mengulanginya selepas berada di liga bahagian dua.

Ipswich Town

Masih dari England, sebuah lagi pasukan bekas juara di Eropah tetapi kini tidak beraksi di liga domestik utama. Ipswich Town pernah menjadi juara Piala UEFA (kini Liga Europa) pada 1980/81 dan ia pasti agak asing buat peminat bola sepak masa kini. Apa yang menyedihkan, mereka kini hanya turun naik antara divisyen dua dan tiga di pentas bola sepak England.