AFC Cup

Tanpa kelibat Simic, Bambang jadi sandaran tundukkan JDT

Tanpa kelibat penjaring terbanyak mereka, Marko Simic, Persija Jakarta akan bergantung kepada pengalaman penyerang veteran, Bambang Pamungkas untuk cuba merobek benteng Johor Darul Ta’azim.

Persija memutuskan untuk tidak membawa Simic bagi memberi pemain berkenaan berehat bagi fokus kepada aksi perlawanan akhir Piala Presiden yang akan berlangsung pada hari Sabtu ini.

Oleh itu, mereka pastinya mengharapkan pengalaman Bambang beraksi di Selangor dahulu untuk membantu mereka menewaskan JDT. Pemain yang mesra dengan jolokan Bepe itu beraksi untuk Red Giants pada tahun 2005-2007 dan membantu Selangor menjuarai Liga Premier, Piala FA dan Piala Malaysia.

Bersama Selangor juga, Bambang pernah merasa beraksi dalam kancah Piala AFC pada tahun 2006. Ketika itu Bambang telah membantu Selangor mara sehingga ke suku akhir tetapi tewas kepada kelab Lebanon, Al Nejmeh.

Antara pemain JDT yang mungkin mengetahui kehebatan Bambang adalah Amirul Hadi Zainal yang pernah beraksi bersama Selangor pada tahun 2006-2012.