Sukan SEA

Habuan lumayan menanti Myanmar jika mereka mengalahkan Malaysia malam ini

Pasukan bola sepak Myanmar bawah 22 tahun dipercayai menerima bonus AS $50,000 (RM215K) selepas memenangi perlawanan pembukaan Sukan SEA menentang pasukan Singapore pada hari Isnin lepas.

Pasukan yang mencatat kemenangan 2-0 itu mendapat ganjaran besar oleh KBZ Bank, yang memberikan ganjaran kepada pasukan bernilai AS $ 30,000 (RM128k), manakala presiden Persekutuan Bola Sepak Myanmar (MFF) U Zaw Zaw dan bekas pengerusi Yangon United U Tay Za turut menyumbang US $ 10,000 (RM43K) setiap pemain.

Menurut bekas jurulatih kebangsaan Singapura, P N Sivaji, yang kini pengarah teknikal pasukan Liga Kebangsaan Myanmar, Hanthawaddy United, beliau berkata terdapat beberapa “pelanggan” dan para penyokong yang bersedia untuk menyokong dan memberi ganjaran kepada pasukan Myanmar.

Skuad Singapore sendiri, dilaporkan menawarkan $ 2000 setiap satu untuk mengalahkan Myanmar pada pembukaan itu. Pasukan kebangsaan Singapore, yang dijangka ditawarkan bonus lebih besar dalam perlawanan kedua, telah kehilangan 1-2 ke Malaysia pada perlawanan malam tadi dan perlu menang besar dalam perlawanan akan datang menentang.

Kemenangan Malaysia menentang Singapura merupakan kemenangan kedua dalam Sukan SEA tahun ini manakala Myanmar setakat ini meraikan kejayaan memenangi 3-1 menentang Laos dan menang besar 6-0 ke atas Brunei.

Malam ini, pasukan Myanmar akan menentang tuan rumah, Malaysia dalam usaha untuk mengukuhkan kedudukan no 1 dalam kumpulan. Mereka mahu mengela untuk bertemu pasukan Vietnam di separuh akhir dan berharap agar hujan lebat tidak membasahi Stadium Shah alam.

“Saya berharap keadaan padang akan lebih baik nanti kerana ia bukan hanya bagus untuk kedua-dua pasukan malah untuk penyokong dapat menyaksikan permainan lebih menarik,” katanya kepada berita harian selepas perlawanan dengan Brunei.

Meskipun sudah layak, Zeise tetap tidak akan memberi ‘muka’ kepada pasukan tuan rumah kerana tidak mahu momentum anak buahnya terjejas sebelum aksi separuh akhir.

“Setiap perlawanan kami mahukan kemenangan, jika kami menang kami akan menjadi juara kumpulan. Saya fikir kami akan bertemu Vietnam atau Indonesia di separuh akhir.

“Saya melihat tahun ini Thailand tidak begitu kuat, mereka sukar untuk layak apabila menentang Vietnam pada perlawanan terakhir Kumpulan B,” kata jurulatih kelahiran Jerman itu.