Persediaan Arsenal untuk perlawanan separuh akhir kedua Liga Juara-Juara menentang Paris Saint-Germain mengalami kemunduran apabila mereka dikalahkan 2-1 di laman sendiri oleh Bournemouth dalam Liga Perdana. Declan Rice memberikan Arsenal pendahuluan pada minit ke-34 pada penampilan ke-100nya untuk kelab itu, menamatkan gerakan yang disediakan oleh Martin Odegaard.
Bagaimanapun, Bournemouth melakukan kebangkitan pada separuh masa kedua di Stadium Emirates, dengan Dean Huijsen menyamakan kedudukan menerusi tandukan daripada lontaran panjang pada minit ke-67. Lapan minit kemudian, Evanilson menjaringkan gol kemenangan dari sepakan sudut, melengkapkan kejuaraan liga pertama Bournemouth ke atas Arsenal dan meningkatkan harapan mereka untuk kelayakan Eropah.
Kekalahan itu menandakan kemerosotan domestik yang membimbangkan bagi Arsenal, yang hanya memenangi tiga daripada sepuluh perlawanan liga terakhir mereka dan telah kehilangan mata daripada kedudukan menang dalam empat daripada lima perlawanan terakhir mereka. Larian buruk ini mengancam bukan sahaja usaha mereka untuk menamatkan naib juara Liga Perdana untuk tahun ketiga berturut-turut tetapi juga kelayakan Liga Juara-Juara mereka, dengan Manchester City dan Newcastle merapatkan jurang di belakang mereka.
Kelemahan pertahanan Arsenal daripada bola mati kembali terdedah, melepaskan dua gol daripada situasi bola mati-balingan jauh dan sudut Bournemouth terbukti menentukan. Ini adalah sebahagian daripada corak yang lebih besar musim ini, dengan Arsenal melepaskan 11 dan 12 gol masing-masing daripada bola mati, kedudukan antara yang paling teruk dalam liga untuk kelemahan ini.
Walaupun tewas, Arsenal mesti segera berkumpul semula menjelang pertembungan penting Liga Juara-Juara di Paris, di mana mereka memerlukan prestasi yang lebih baik dengan ketara untuk membalikkan defisit 1-0 dari perlawanan pertama dan mara ke final kedua dalam pertandingan itu. Sementara itu, kemenangan Bournemouth melonjakkan mereka ke tempat kelapan, mengekalkan harapan samar mereka untuk kelayakan Eropah jika syarat tertentu dalam pertandingan lain dipenuhi.
Dalam aksi Liga Perdana yang lain, Aston Villa menghidupkan harapan Liga Juara-Juara dengan kemenangan 1-0 ke atas Fulham, Leicester memastikan kemenangan pertama mereka sejak Januari dengan menewaskan Southampton 2-0, dan Ipswich yang tersingkir bangkit daripada ketinggalan 2-0 untuk seri 2-2 dengan Everton dalam perlawanan kedua terakhir di Goodison Park.