Liga Perdana Berita

Phil Foden mengenai bos Man City Pep Guardiola membayangkan dia semakin hampir meninggalkan kelab itu

Phil Foden mengakui ia ‘sangat menyedihkan’ jika pengurus Pep Guardiola meninggalkan Etihad tahun depan apabila kontraknya akan tamat.

Ketika sedang meraikan kejayaan memecah rekod kejuaraan Liga Perdana keempat berturut-turut kelab itu dan sebelum perlawanan Akhir Piala FA belum dimainkan, Guardiola membayangkan bahawa dia mungkin akan tamat tempoh perkhidmatannya.

Dengan perjanjian semasanya berjalan hingga akhir musim depan, Guardiola membangkitkan idea pemergiannya dengan menyatakan ‘realitinya saya lebih hampir untuk pergi daripada kekal’.

Ini berkesan akan menamatkan legasinya di Manchester City, yang menyaksikan dia memenangi enam kejuaraan Liga Perdana dalam tempoh tujuh tahun dan pemain bintang Phil Foden mengaku dalam temu bual dengan BBC bahawa dia akan kecewa melihat Guardiola pergi.

“Jelas sekali ia akan menjadi sangat menyedihkan. Saya tidak tahu perkara lain selain dia, jadi pelik apabila dia pergi,” kata Foden.

“Saya tidak mahu terlalu memikirkannya. Saya mahu menikmati perkara yang kami lakukan sekarang bersamanya.”

Foden telah menjadi pemain cemerlang liga dalam kempen City yang memenangi gelaran, dan telah pun menjadi Plahyer of the Year Liga Perdana dan pemenang anugerah Penulis Bola Sepak.

Pemain berusia 23 tahun itu telah menjaringkan 19 gol dan memberikan lapan bantuan dalam Liga Perdana, dalam perjalanan untuk memenangi pingat kejuaraan keenamnya.

Bercakap mengenai pengurusnya, penyerang England itu memuji Guardiola kerana meningkatkan permainannya kerana dia ‘mempermudahkan bola sepak’, dan berkongsi nasihat yang dia berikan kepadanya musim ini.

“Saya rasa seperti ada pengurus lain di luar sana yang merumitkannya sedikit,” sambung Foden.

“Nasihat terbaik yang dia berikan kepada saya musim ini ialah ‘jangan cuba menjadi Phil Foden dalam setiap tindakan’, dan saya rasa nasihat itu benar-benar pergi jauh.

“Saya sudah lama di sini bekerja dengan pengurus. Dan saya fikir sekarang adalah masa untuk saya melangkah dan mencuba dan menjadi lelaki yang akan menjaringkan gol.

“Saya tahu apa yang saya mampu lakukan musim ini, sangat baik untuk mengatakan bahawa saya mempunyai musim yang baik dan saya mahu terus bermain dengan baik.”

Dia bukan satu-satunya yang berharap prestasi itu berterusan, Foden bersedia untuk memainkan peranan penting dalam bidaan Euro 2024 England tetapi persoalan kekal di mana Gareth Southgate akan menempatkan pemain itu.

Musim ini menyaksikan Foden bermain lebih di tengah, dan dia percaya bahawa peranan bahagian tengah adalah yang paling sesuai untuknya.

Tambah: “Saya selalu berkata saya suka bahagian tengah. Ia adalah kedudukan terbaik saya.
“Tetapi saya rasa saya telah menunjukkan tahun ini juga bahawa saya boleh bermain di mana-mana kedudukan yang pengurus meletakkan saya.

“Saya telah bermain di kiri dan lebar kanan dan masih melakukan kerja yang baik.”

Sebelum dia boleh memikirkan tentang musim panas di Jerman, Foden akan berusaha untuk menamatkan musim ini dengan bergaya dengan membantu Man City menjadi kelab pertama yang melakukan aksi beregu berturut-turut, jika mereka dapat mengatasi Man United dalam perlawanan Akhir Piala FA hujung minggu ini.