Liga Perdana Berita

Enzo Maresca ke Chelsea adalah trend terkini bola sepak: Pembantu Pep Guardiola mendapat pekerjaan teratas

Berminat untuk menyertai pengurusan pronto? Mula-mula anda perlu mengambil peranan dalam kakitangan Guardiola.

Sudah tentu tiada tanda yang lebih besar menunjukkan Pep Guardiola sebagai ukuran tanpa perbandingan bagi kejayaan dan reputasinya sebagai mungkin jurulatih dan pengurus bola sepak yang paling dihormati dalam industri bola sepak daripada melihat bekas pembantunya satu demi satu secara automatik dipilih sebagai crème de la crème untuk jawatan teratas dalam liga bola sepak utama Eropah sejak pelatih Sepanyol itu meninggalkan Bundesliga untuk menyerikan Liga Perdana dengan kehadirannya.

Nampaknya mudah sekali untuk memanfaatkan diri untuk jawatan pengurusan tertinggi atau kejurulatihan teratas yang tersedia hanya dengan menghabiskan masa yang diperlukan hanya berjemur dalam kejeniusan Guardiola dan mengambil serpihan pengurusan kejurulatihan dari meja lagenda itu.

Enzo Maresca adalah yang terbaru untuk mencontohi kes itu kerana ketua jurulatih baharu Chelsea menghabiskan musim 2022-23 sebagai pembantu Guardiola, dan kemudian dilantik sebagai pengurus Leicester City pada Jun 2023. Dan hanya setahun kemudian, dia diberi kontrak lima tahun di Stamford Bridge selepas kelab itu berpisah dengan Mauricio Pochettino.

Mikel Arteta dari Arsenal jelas merupakan contoh yang menyerlah dan paling berani apabila The Gunners melantik penolong utama Guardiola pada Disember 2019, mencabutnya terus dari bawah pengawasan Guardiola, walaupun bekas kapten Arsenal itu tidak mempunyai pengalaman dalam pengurusan. Jelas sekali itu tidak penting sama sekali kepada pemain tertinggi Arsenal kerana bagi mereka ia adalah sangat memadai untuk pengurus seterusnya mereka telah berkhidmat masa berkualiti yang berharga di bawah pemain Sepanyol yang dihormati itu sebagai perantis utama. Oleh itu, Arteta mendapat tugas pertamanya sebagai pengurus dengan The Gunners, membawa kepada mereka pada tahun-tahun berikutnya bernafas keras di leher skuad bekas gurunya ketika mereka mendambakan kejayaan cemerlang Liga Perdana.

Dengan pelantikan tertentu itu telah terbukti berjaya dengan sangat besar, maka tidak hairanlah Chelsea berharap Maresca akan membuktikan tidak kurang kejayaannya seperti Arteta dalam menggabungkan ideanya sendiri dengan pengajaran yang tidak ternilai yang dia pelajari daripada Guardiola.

Pengaruh Guardiola sebagai jurulatih sentiasa memusingkan jaringan yang semakin besar setiap tahun apabila sentuhan dan taktikal pengurus Manchester City yang tidak terhapuskan itu jelas mengubah dunia bola sepak. Laterally, di seluruh permainan, impak yang semakin meningkat daripada murid-muridnya yang terkemuka juga kini mula dirasai.

Arteta dan Maresca bukan satu-satunya pengikut Guardiola yang menyokong kehadiran mereka dalam Liga Perdana kerana pemain Manchester United Erik ten Hag – walaupun bersinar sebagai pemain yang kurang cemerlang pada musim kedua di Old Trafford – juga pernah menjadi pelatih di bawah Guardiola, kerana dia adalah pemain simpanan Bayern Munich jurulatih pasukan manakala Guardiola menguruskan pasukan senior. Begitu juga, untuk Luis Enrique, pengurus Paris Saint-Germain sekarang, yang pernah bekerja sebagai pengurus pasukan B Barcelona semasa tempoh Guardiola yang cemerlang di Nou Camp.

Tito Vilanova, seorang lagi pembantu Guardiola di Barcelona, ​​terus mengetuai pasukan utama sendiri, manakala Domènec Torrent, seorang lagi pembantu Guardiola, menguruskan New York City, Flamengo dan Galatasaray dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Jangan lupa juga mereka yang bermain untuk Guardiola sebelum melatih diri mereka sendiri, tokoh yang paling menonjol antaranya ialah Xabi Alonso, mungkin pengurus muda yang paling menarik dalam bola sepak. Kemudian ada juga Xavi Hernandez yang pastinya patut diberi perhatian, baru-baru ini berlepas dari Barcelona, ​​dan Vincent Kompany, yang menukar Burnley untuk Bayern dengan kononnya sedikit bantuan daripada bekas mentornya, yang nampaknya telah menyebut kepada petinggi di Bayern Munich bahawa bekas kapten City itu adalah pastinya pengambilalihan yang berbaloi untuk menggantikan Thomas Tuchel.

Yang menarik perhatian seterusnya ialah Rafa Marquez, yang kini bertanggungjawab ke atas Barcelona B. Bekas pemain depan Gunner dan Barcelona, ​​Thierry Henry menguruskan pasukan bawah 21 dan bawah 23 tahun Perancis, manakala Sylvinho mengetuai Albania. Gabriel Milito mengetuai pertuduhan untuk Atletico Mineiro manakala Cesc Fabregas sibuk menunjukkan potensi kejurulatihannya di Como.

Guardiola, walaupun penting, bukan satu-satunya pengaruh yang bermain, kerana terdapat juga kehadiran menyeluruh Kumpulan Bola Sepak City secara keseluruhan. Kumpulan yang hebat itu memiliki kelab di seluruh dunia dengan alumni mereka mempunyai suara yang semakin besar dalam perlawanan Eropah.

Daripada catatan, ketua jurulatih Tottenham Hotspur semasa, Ange Postecoglou bekerja untuk Kumpulan Bola Sepak City ketika dia menguruskan Yokohama Marinos. Andoni Iraola, kini di Bournemouth, bermain untuk New York City FC. Patrick Vieira bekerja di Manchester City dan New York City sebelum berpindah ke Nice, Crystal Palace dan kini Strasbourg.

Jaringan sepusat yang dipintal oleh Guardiola dan Kumpulan Bola Sepak City telah berkembang menjadi semakin sukar untuk diabaikan.

Ini tidak dapat dinafikan sebagai bukti yang sesuai membuktikan keberkesanan organisasi City, dan pastinya tidak kurang juga kecemerlangan Guardiola sendiri, sehinggakan begitu banyak kelab kini mahu salah seorang pengikutnya membantu mereka mencapai kejayaan dan kegemilangan di peringkat tertinggi.