Liga Perdana Berita

‘Ia bukan di tangan kami’ – Pep Guardiola menamakan pilihan untuk gelaran Liga Perdana selepas giliran acara hujung minggu

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola, telah menamakan Liverpool sebagai pasukan pilihan untuk memenangi Liga Perdana selepas pasukannya terikat tanpa jaringan di tempat sendiri oleh pasukan Arsenal yang berdaya tahan di bawah kendalian Mikel Arteta.

Liverpool bangkit dari ketinggalan pada awal hari untuk menewaskan Brighton 2-1, dengan pasukan Jurgen Klopp mendahului carta dengan dua mata daripada Gunners dengan City di tempat ketiga, tiga mata dari puncak carta.

Guardiola dan juara bertahan lamanya konsisten dalam beberapa kempen terakhir dalam menyusun rentetan kemenangan yang panjang pada lewat musim untuk merombak saingan dalam perlumbaan untuk menduduki tempat teratas, tetapi pemain Catalan itu telah berterus-terang dengan mengakui bahawa perebutan kejuaraan tahun ini tidak berada dalam mereka. tangan.

“Sentiasa yang didahulukan adalah kegemaran,” kata Guardiola apabila ditanya sama ada Liverpool adalah “favorit yang jelas” untuk memenangi liga.

“Kegemaran kedua ialah Arsenal dan kami ketiga…Ia bukan di tangan kami. Apa yang boleh kita lakukan ialah memikirkan Aston Villa (di rumah pada hari Rabu). Sentiasa apabila kami berada di puncak liga, kami menjadi pilihan. Ia berada di tangan kami. Sekarang tidak. Ia mudah.”

City dan Arsenal terlibat dalam perlawanan sengit di Etihad, dengan anak buah Guardiola gagal menjaringkan gol di tempat sendiri buat kali pertama dalam 58 perlawanan di semua pertandingan.

Hanya pada April lalu Arsenal tewas 4-1 di Etihad ketika City merombak pasukan Mikel Arteta dalam perjalanan mereka untuk meraih treble. Bagaimanapun kali ini tiada pengulangan kerana kekalahan berturut-turut lapan perlawanan Arsenal di Etihad berakhir.

“Saya rasa konteks dan cara kami tiba di sini 11 bulan lalu berbeza, tetapi kesukarannya tetap sama,” kata bos Arsenal Arteta.

“Mereka adalah pasukan terbaik di dunia, pada pendapat saya, setakat ini. Mereka mempunyai pengurus terbaik di dunia setakat ini. Untuk mengejar dan cuba menjadi lebih baik daripada mereka adalah cabaran di hadapan kita…

“Saya tidak tahu (sama ada keputusan seri bagus untuk perebutan kejuaraan). Anda mahu memenangi permainan. Anda bersedia untuk memenanginya. Jika anda tidak dapat memenanginya, pastikan anda menariknya. Kami melakukan itu.

“Sebelas bulan lalu, kami berada di sini dan ceritanya sangat berbeza. Anda perlu membuat langkah sebagai satu pasukan dan hari ini kami telah melakukannya. Kami masih mempunyai banyak lagi yang akan datang…

“(Ia mengatakan) bahawa kami bertambah baik dan bersaing dengan lebih baik dan memahami bagaimana anda perlu bermain permainan ini tetapi ada satu lagi langkah yang perlu dilakukan untuk memenangi kejuaraan. Anda perlu datang ke sini dan menang.”

Ditanya bagaimana untuk memecahkan blok rendah Arsenal yang mengagumkan, Guardiola bergurau: “Bunuh seseorang”.

“Saya mengiktiraf pasukan saya, cadangan dan bagaimana kami menekan tinggi,” katanya. “Kami pernah bermain menentang blok rendah kadangkala dan Arsenal adalah luar biasa. Diuruskan dengan baik dan pemainnya sangat bagus.

“Anda perlu mengetuk pintu pengurus lain dan lihat sama ada dia boleh melakukannya. Sebagai satu pasukan kami masih di sana. Kami mungkin mempunyai lebih banyak dalam beberapa aspek tetapi saya berpuas hati. Saya beritahu pasukan jangan sedih. Anda memberi pujian kepada Arsenal untuk perkara yang mereka lakukan.”