Global Berita

Lionel Messi menduduki tempat ke-1 maju oleh ESPN bersama empat pemain Barcelona yang lain di antara 100 pemain bola sepak teratas

Lionel Messi telah menduduki tempat ke-1 di dunia oleh ESPN dalam ciri FC 100 mereka, yang menduduki tempat 10 terbaik dalam 10 peranan yang berbeza, termasuk sembilan posisi bermain dan pengurus. Senarai itu disusun oleh 65 pakar ESPN FC dari seluruh dunia, yang diberi 250 calon untuk diundi.

Selain Messi, pemain Barcelona Marc-André ter Stegen, Jordi Alba, Sergiño Dest, dan Frenkie de Jong juga telah membuat senarai, yang mengiktiraf 100 yang terbaik di dunia.

Messi mengalahkan Kylian Mbappé (# 2), Cristiano Ronaldo (# 3), Neymar (# 4), dan Mohamed Salah (# 5), antara lain, untuk tempat teratas.

Marc Andre Ter Stegen menduduki tempat penjaga gol terbaik keempat, dengan Manuel Neuer menduduki tempat teratas, sementara Alba berada di kedudukan ketiga di antara bek kiri, dengan Andy Robertson # 1.

Frenkie de Jong berada di tempat kelapan di kalangan pemain tengah tengah (Joshua Kimmich menduduki tempat pertama), dan Dest berada di tempat kesepuluh di antara bek kanan, dengan Trent Alexander-Arnold dianggap yang terbaik.

Messi mengekalkan kedudukan teratas dari 2019, sementara Alba tetap stabil, kerana dia juga berada di kedudukan # 3 tahun lalu. Ter Stegen jatuh satu tempat, dari tempat ketiga ke tempat keempat, sementara De Jong jatuh dari tempat kedua ke tangga kelapan. Ini adalah kali pertama Dest membuat senarai.

Senarai penuh kedudukan teratas:

Penjaga gol: Manuel Neuer (Bayern Munich)

Belakang kiri: Andy Robertson (Liverpool)

Pemain tengah: Virgil van Dijk (Liverpool)

Bek kanan: Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Bahagian tengah tengah: Joshua Kimmich (Bayern Munich)

Penyerang di bahagian tengah: Kevin De Bruyne (Manchester City)

Pemain sayap: Sadio Mané (Liverpool)

Penyerang depan: Lionel Messi (Barcelona)

Penyerang: Robert Lewandowski (Bayern Munich)

Pengurus: Jürgen Klopp (Liverpool)