Piala FA Berita

Antony mengakui dia ‘memerlukan’ gol besar itu menentang Liverpool

Bintang Manchester United yang dinilai terlalu tinggi £85 juta yang tidak dapat disampaikan sejak mendarat di pantai Inggeris tiba-tiba mendapati dirinya secara kebetulan berada di tempat yang tepat di atas padang dan mujurlah, untuk kedua-dua kelab dan dirinya sendiri, mempunyai keinginan untuk kekal dalam perwatakan untuk memacu rembatannya tepat ke gawang lawan.

Pemain Brazil itu yang semakin terkenal kerana cubaan cabulnya di luar padang berbanding persembahannya di padang sebenarnya berterus-terang untuk mengakui dia amat “memerlukan” golnya menentang The Reds selepas tahun paling sukar di United.

Pemain sayap Brazil itu sebenarnya menjaringkan gol penyamaan yang sama sekali tidak dijangka untuk menjadikan kedudukan 2-2 lewat waktu biasa sebelum United memenangi suku akhir Piala FA mereka 4-3 selepas masa tambahan pada hari yang penuh dengan drama di Old Trafford.

Walaupun pengkritiknya lebih suka percaya bahawa itu adalah nasib wanita yang tersenyum baik pada kegagalan Brazil, ini adalah gol pertamanya di tempat sendiri – dan gol yang menakjubkan, kebenaran diberitahu – dalam lebih setahun selepas tidak menyertai skuad di tengah-tengah siasatan. menjadi tuduhan kelakuan kesat di Brazil dan UK yang dilemparkan terhadapnya oleh bekas teman wanitanya.

“Ia adalah gol yang sangat penting, ia memberi kami peluang untuk pergi ke masa tambahan dan cuba untuk menang,” kata Antony. “Secara peribadi ia adalah detik yang sangat penting bagi saya, saya memerlukan gol itu. Tidak ada masa saya berhenti memikirkannya dan bekerja. Permainan seperti ini yang menunjukkan nilai kami dan saya percaya ini akan memotivasikan semua orang untuk musim ini.

“Ia adalah perlawanan yang hebat. Pasukan kami berjuang sehingga minit akhir. Kami menunjukkan kekuatan yang dimiliki United di hadapan penyokong kami. Kami mempunyai kemungkinan memenangi satu lagi kejuaraan untuk kelab dan kami akan berjuang untuknya.”

Antony, yang telah ditandatangani daripada Ajax pada 2022 dalam perjanjian £85 juta, telah menjadi sasaran kritikan berat sepanjang tempoh beliau di England setakat ini, tidak menjaringkan gol mahupun bantuan dalam Liga Perdana setakat musim ini, sehingga pukulan golnya menentang The Reds dalam perlawanan terbaru United dengan musuh ketat mereka di Theater of Dreams.

Pemain berusia 24 tahun yang jelas lega itu menegaskan dia telah bekerja keras dalam latihan – dengan tumpuan khusus terutamanya pada kaki kanannya, yang dia menjaringkan gol ketika menentang Liverpool.

“Ia telah menjadi tempoh pembelajaran yang banyak,” tambah Antony.

“Saya cuba belajar daripada setiap kritikan, memahami di mana saya boleh memperbaiki. Saya telah bekerja secara senyap untuk berkembang dan menunjukkan bola sepak saya di atas padang. Saya juga telah melatih kaki kanan saya, untuk menjadikannya lebih baik.

“Saya tahu potensi saya dan saya tahu mengapa Manchester mengupah saya. Saya mahu membalas semua ini di atas padang.”

Sama ada keajaiban golnya adalah kebetulan atau diilhamkan oleh momen ketabahan dan spontanitas sebenar, perlawanan berikut akan memberitahu.

Man United menentang Coventry City pada separuh akhir Piala FA pada 20 April, di Stadium Wembley.