Liga Perdana Berita

Erling Haaland menjelaskan siapa yang patut dipersalahkan kerana dia tidak menyertai Man Utd

Erling Haaland bekerja dengan bekas pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer di Molde, tetapi penyerang itu akhirnya berpindah ke Etihad dan bukannya Old Trafford.

Haaland hanya menyerikan Liga Perdana sekitar 18 bulan lalu, tetapi penyokong United sudah muak melihatnya. Penyerang City itu tiba di pantai Inggeris dengan rekod menjaringkan gol yang luar biasa dan, tidak mengejutkan, merangkul gol yang membawa jiran United meraih treble bersejarah musim lalu. Dan malangnya untuk United, mereka tahu secara langsung betapa berbahayanya dia.

Menjelang perlawanan derby Manchester yang dinanti-nantikan Ahad ini, Haaland telah berdepan United tiga kali, menjaringkan lima gol dan mencatatkan tiga bantuan lagi. Tetapi jika keadaan berubah sedikit, Haaland mungkin bermain untuk Red Devils dan bukannya berkomplot menentang mereka.

Bekas pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer adalah antara orang pertama yang mengiktiraf bakat luar biasa Haaland selepas bekerja dengannya di Molde. Pertemuan semula di Old Trafford nampaknya logik, hanya untuk Haaland berakhir di Borussia Dortmund.

Bekas rakan sepasukan Solskjaer, Gary Neville, bertanya kepada Haaland mengenai perkara itu sejurus selepas dia tiba di City. Bercakap mengenai Sky Sports, Neville berkata: “Ole adalah pengurus anda. Bagaimana anda tidak berada di Manchester United?”. Jawapan Haaland adalah mudah: “Anda perlu bertanya kepadanya.”

Sementara itu, Solskjaer mendedahkan tahun lalu bahawa dia telah menandai Haaland ke United jauh sebelum dia berada dalam radar elit Eropah. Pada masa itu pemain muda itu boleh didapati dengan hanya £4 juta – tetapi hierarki kelab memilih untuk mengabaikan petua Solskjaer.

Pemain Norway itu berkata: “Saya menghubungi United kira-kira enam bulan sebelum saya mengambil alih dan memberitahu mereka bahawa saya telah mendapatkan penyerang yang kami miliki tetapi mereka tidak mendengar. Saya meminta £4 juta untuk Haaland tetapi mereka tidak menandatanganinya.”

Haaland mendedahkan bahawa Solskjaer telah mengucapkan tahniah kepadanya atas perpindahannya ke Manchester City pada musim panas 2022 sebelum mendoakan yang terbaik untuknya di kelab baharunya. Pasangan itu kekal berhubung sejak di Molde, di mana Haaland menjaringkan 20 gol dalam 50 perlawanan sepanjang tempoh Solskjaer.

Walaupun rapat dengan Solskjaer, dia mengakui bahawa peluang untuk bekerja dengan Pep Guardiola adalah salah satu faktor utama di sebalik keputusannya untuk menyertai Manchester City. Bercakap pada masa itu, Haaland berkata mengenai langkahnya: “Nah, Pep tidak perlu menjual kelab itu kepada saya, itu sudah pasti. Dia tidak perlu menjual apa-apa. Sebagai permulaan, dia seorang jurulatih istimewa dan itu sangat penting bagi saya.

“Kita semua tahu apa yang dia telah lakukan untuk kelabnya, tetapi juga untuk pemain dan untuk permainan secara umum. Itu sesuatu yang saya mahu menjadi sebahagian daripadanya. Saya rasa kita boleh berseronok bersama-sama.”