Liga Perdana Berita

Arsenal mempelajari kos perpindahan Kylian Mbappe bernilai £490 juta dengan jangkaan gaji £104 juta

Arsenal antara kelab yang akan dikaitkan dengan perpindahan mengejutkan untuk bintang Paris Saint-Germain Kylian Mbappe pada jendela perpindahan musim panas

Arsenal telah mempelajari kos sebenar untuk menyelesaikan perjanjian untuk menandatangani bintang Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe. Penyerang Perancis itu telah memaklumkan PSG bahawa dia tidak akan mengaktifkan pilihan untuk melanjutkan kontrak semasanya pada satu tahun lagi – yang akan tamat pada 2024.

Keputusan pemain berusia 24 tahun itu telah mencetuskan satu lagi saga perpindahan di Parc des Princes dengan pemilik mengambil pendirian yang jelas – Mbappe sama ada menandatangani perjanjian baharu atau dijual pada musim panas ini. Real Madrid telah muncul sebagai destinasi yang paling mungkin untuk penyerang prolifik itu, walaupun pada masa ini tidak jelas sama ada gergasi Sepanyol itu mampu atau tidak untuk membenarkan perpindahan.

Pihak Liga Perdana Inggeris, Chelsea dan Arsenal juga telah dicadangkan sebagai alternatif yang berpotensi, tetapi sekali lagi kewangan yang terlibat dalam perjanjian adalah astronomi. Bekas penyerang Gunners, Alan Smith telah memberi amaran kepada kelab lamanya tentang bahaya yang berpotensi menghancurkan struktur gaji mereka untuk menandatangani Mbappe. Smith memberitahu Zon Perjudian: “Saya fikir peluang Mbappe menyertai Arsenal sangat tidak mungkin.

“Wang yang diperlukan untuk menandatanganinya adalah sangat besar. Saya rasa satu-satunya tempat yang dia boleh pergi ialah Real Madrid.

“Saya rasa itu satu-satunya tempat dan itu mungkin tempat yang dia mahu pergi juga. Dari segi kewangan, kami tahu kelab itu berjalan dengan baik.

“Saya fikir Arsenal akan sangat sedar tentang struktur gaji yang mereka ada, yang perlu dikawal ketat,” tambahnya. Smith betul bahawa mana-mana kelab yang bersedia untuk menandatangani Mbappe perlu mengeluarkan yuran perpindahan yang besar dan kemudian komited untuk menjadikan pemain Perancis itu sebagai pemain dengan bayaran tertinggi dalam skuad.

Wartawan Sky Sports, Kaveh Solhekol telah memperincikan tokoh yang membingungkan yang terlibat dalam membuat perjanjian untuk menandatangani Mbappe. Bercakap kepada Sky Sports, Solhekol berkata: “Terdapat banyak cerita, saya pernah melihat cerita yang mengaitkannya dengan Liverpool pada masa lalu, dengan Arsenal juga, tetapi jumlah yang terlibat untuk dapat menandatangani dan memuaskan hati pemain seperti Mbappe adalah astronomi.

“Dia memperoleh kira-kira £2 juta seminggu, berapa banyak kelab dalam Liga Perdana yang mampu membayarnya? Saya rasa yuran tandatangannya, bonus kesetiaan – anda bercakap tentang £100 juta untuk itu juga. ”

PSG dikatakan akan menuntut bayaran perpindahan dalam lingkungan £180 juta untuk Mbappe pada musim panas ini walaupun dia kini dalam tahun terakhir kontraknya. Kelab Perancis itu mungkin melunakkan pendirian mereka memandangkan mereka tidak mahu kehilangan pemain berusia 24 tahun itu secara percuma pada musim panas depan – tetapi mereka masih mahu mendapatkan semula sejumlah besar harga £165 juta yang mereka bayar untuk menandatanganinya dari Monaco. 2017.

Oleh itu, katakan jika Arsenal mahu menandatangani Mbappe dengan kontrak tiga tahun pada musim panas ini, ia boleh menyebabkan Gunners menelan belanja sebanyak £490 juta termasuk yuran perpindahan dan gaji pemain. Bukan itu sahaja, malah ia akan menyaksikan Mbappe dibayar hampir £1.3 juta seminggu lebih daripada pemain seperti Bukayo Saka dan lain-lain.