Liga Perdana Berita

Roy Hodgson ‘pesaing kuat untuk pulangan mengejut’ selepas pemergian Patrick Vieira

Bekas bos Crystal Palace Roy Hodgson nampaknya disebut-sebut sebagai ‘pesaing kuat’ untuk kembali ke kelab itu berikutan pemecatan Patrick Vieira pada pagi Jumaat dengan Crystal Palace yang berada di tangga ke-12 hanya tiga mata di depan zon penyingkiran.

The Eagles tidak pernah menang dalam Liga Perdana sejak Malam Tahun Baru, setelah mempunyai lima seri dan enam kekalahan sejak kemenangan terakhir mereka, yang menentang AFC Bournemouth.

Mereka akan menentang Arsenal hujung minggu ini, yang akan menjadi perlawanan terakhir mereka sebelum rehat antarabangsa bermula.

Laporan terkini ialah pengurus bawah 21 tahun Palace, Paddy McCarthy akan diberi peluang untuk memimpin kelab ke arah keselamatan Liga Perdana selepas pemergian Viera dan petunjuk selanjutnya ialah McCarthy ‘boleh mendapat jawatan itu secara sementara sehingga akhir musim jika dia kagum’.

Palace didakwa melihat pilihan alternatif, sementara itu dengan David Ornstein dari The Athletic melaporkan bahawa bekas pengurus Eagles Hodgson adalah ‘pesaing kuat’ untuk kekosongan itu.

Hodgson sebelum ini menghabiskan empat tahun sebagai pengurus Palace dan meninggalkan kelab itu sebelum kempen 2021/22. Doyen berusia 75 tahun itu akan ‘mengambil alih kelab yang diancam penyingkiran sehingga akhir musim’ dan ini akan ‘dianggap sebagai pulangan mengejut’.

Selain itu laporan itu menyatakan: “Calon-calon lain juga akan dinilai kerana keadaan itu dinilai oleh hierarki Istana dalam beberapa hari mendatang.”

Sky Sports menyatakan bahawa Hodgson ‘dalam perbincangan untuk kembali’ ke Crystal Palace.

Kononnya Palace ‘telah bercakap dengan beberapa calon, termasuk Adi Hutter (bekas bos Borussia Monchengladbach)’ tetapi Hodgson adalah ‘pemimpin yang jelas’.

Pengerusi Crystal Palace, Steve Parish telah memberitahu Sky Sports bahawa mereka “tidak melihat masa lalu” perlawanan hujung minggu ini menentang Arsenal.

“Bola sepak adalah permainan yang pelik kerana keadaan boleh mula tidak berjalan dengan cepat. Apabila anda merasakan anda tidak boleh keluar dari kebiasaan, malangnya anda perlu mengubah sesuatu, “kata Parish.

“Mungkin keadaan mungkin telah berubah [ke arah yang lebih baik], tetapi saya tidak dapat memastikannya jadi saya telah membuat panggilan yang saya ada dan kami bergerak ke hadapan dari sini.

“Semua orang menyayangi Patrick, dia tidak pernah kehilangan pemain sama sekali. Mereka masih berlari untuknya tetapi perkara tidak berlaku. Kami hanya berharap sekarang bahawa terdapat beberapa dorongan baru, beberapa idea yang berbeza.

“Mungkin kami boleh mengejutkan pihak lawan dengan melakukan sesuatu yang berbeza kerana kami mempunyai pemain yang bagus dan mempunyai skuad yang bagus. Mereka mengikuti Patrick dan kini mereka akan mengikuti Paddy [McCarthy] dan Darren [Powell] untuk melakukan yang terbaik untuk kelab bola sepak.

“Mood tidak pernah buruk dan semua orang positif dan percaya kami boleh memenangi perlawanan. Semua orang masih positif untuk perlawanan menentang Arsenal pada hari Ahad. Kami tidak melihat hari Ahad lepas. Kami tidak menemu bual pengurus semasa kami mempunyai persediaan semasa kerana itu akan menjadi tidak sopan.

“Kami mahu memberikan Paddy dan Darren peluang untuk melakukannya pada hari Ahad. Kami mempunyai senarai kami sendiri dan perkara seperti itu tetapi tumpuan kami adalah untuk menghadapi Arsenal.”