Liga Perdana Berita

Patrick Vieira dipecat oleh Crystal Palace selepas tidak sampai dua tahun berkhidmat

Crystal Palace telah memecat Patrick Vieira selepas mengharungi 12 perlawanan tanpa kemenangan. Vieira mengambil alih kelab itu pada Julai 2021 dan mengetuai Eagles ke separuh akhir Piala FA musim lalu. Bagaimanapun, prestasi buruk telah menyebabkan dia kehilangan pekerjaannya. Tiga anggota kejurulatihan Vieira, Osian Roberts, Kristian Wilson dan Said Aigoun, juga telah meninggalkan kelab itu sebelum perlawanan Palace menentang Arsenal pada Ahad.

Patrick Vieira telah dipecat oleh Crystal Palace selepas tidak sampai dua tahun berkhidmat. Palace berada dalam prestasi buruk sejak disambung semula bola sepak domestik selepas Piala Dunia, tidak memenangi perlawanan pada 2023. Mereka menduduki tempat ke-12 dalam Liga Perdana, tetapi hanya tiga mata di atas zon penyingkiran.

Tiga anggota kejurulatihan Vieira, Osian Roberts, Kristian Wilson dan Said Aigoun, juga telah meninggalkan kelab itu sebelum perlawanan Palace menentang Arsenal pada Ahad.

“Dengan sangat menyesal keputusan sukar ini telah dibuat,” kata pengerusi Steve Parish. “Akhirnya, keputusan dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah meletakkan kami dalam kedudukan liga yang tidak menentu dan kami merasakan perubahan perlu untuk memberi kami peluang terbaik untuk mengekalkan Status Liga Perdana.

“Impaknya, impak Patrick sejak menyertai kami pada musim panas 2021 adalah ketara, dan dia dipandang tinggi oleh saya sendiri dan semua rakan sekerjanya.

“Beliau mengetuai pasukan ke separuh akhir Piala FA Wembley dan menduduki tempat ke-12 musim lalu bermain beberapa bola sepak yang menarik, yang merupakan kempen yang mencabar dan penting untuk kelab memandangkan perubahan yang kami lakukan pada skuad sebelum ketibaannya.

“Patrick telah memberikan segalanya kepada kelab, dan kami semua berterima kasih kepadanya dan pasukannya atas khidmat mereka. Kami juga mendoakan yang terbaik buat Patrick, Osian, Kristian dan Said untuk masa depan mereka.”

Kontrak Vieira akan tamat pada 2024, tetapi kekalahan terbaru Palace kepada Brighton pada hari Rabu adalah perlawanan terakhir yang dia kendalikan sebagai pengurus.

Sebelum kekalahan itu, Palace mengharungi tiga perlawanan tanpa melakukan rembatan ke sasaran yang belum pernah dilakukan pasukan dalam Liga Perdana, sejak Opta mula merekod data pada 2003.

Kemenangan terakhir mereka datang pada Malam Tahun Baru menentang Bournemouth dan mereka tersingkir daripada Piala FA dan Piala Liga dalam perlawanan pertama mereka dalam kedua-dua pertandingan.