Liga Perdana Berita

Bintang senior West Ham menyampaikan keputusan pemecatan Moyes mereka kepada lembaga

Mana-mana pengurus bola sepak yang mempunyai nous yang cukup dan apa-apa ukuran harga diri akan tahu bahawa perkara terakhir yang mereka mahukan ialah kehilangan rasa hormat dan sokongan bilik persalinan. Nasib baik untuk David Moyes, nampaknya dia masih mengekalkan sokongan skuad West Hamnya walaupun tekanan terus bertimbun ke atas kedudukannya, sumber memaklumkan Football Insider.

Mereka yang biasa dengan situasi pemain berusia 59 tahun itu telah mendedahkan bahawa pembuat keputusan Irons paling berhati-hati untuk membuat perubahan pengurusan pada akhir musim ini kerana ia boleh membuka kotak Pandora.

Sumber yang mengetahuinya telah memberitahu Football Insider pada hari Isnin bahawa lembaga Irons masih cenderung untuk mengekalkan kepercayaan mereka terhadap Moyes walaupun merenung kekalahan 4-0 terbaru di Brighton, yang dengan mudah boleh mengubah kedudukan mereka.

Nasib baik untuk Moyes, tiada rancangan, luar jangka atau strategi disediakan untuk menggantikan bekas bos Manchester United dan Everton itu, kerana didakwa tidak ada perbincangan yang berlaku dengan pengurus lain. Bagaimanapun, terdapat rungutan bahawa perubahan boleh dilakukan pada musim panas, tidak kira sama ada West Ham berjaya kekal dalam Liga Perdana atau diturunkan ke Kejohanan.

Tempoh kedua Moyes bermula di kelab itu pada 2019, hanya 18 bulan selepas digantikan oleh bekas bos Man City, Manuel Pellegrini. Untuk kreditnya, dia mengekalkan kelab itu bertahan dalam Liga Perdana sebelum membawa mereka ke kelayakan Eropah berturut-turut pada kempen 2020-21 dan 2021-22.

Pada masa ini West Ham berada di tangga ke-16 dalam jadual, hanya satu mata di luar zon penyingkiran dan dua mata di atas Bournemouth yang menduduki terbawah.

Sehingga kini, The Irons hanya memenangi dua daripada 11 perlawanan Liga Perdana sejak rehat Piala Dunia pertengahan musim, dibantu dengan mata berharga yang diperoleh menentang Leeds, Newcastle dan Chelsea untuk membantu perjuangan mereka.

Bagaimanapun, kekurangan bentuk yang serius telah membimbangkan penyokong, memandangkan dakwaan pelaburan perpindahan hampir £172 juta dibelanjakan di kedua-dua tingkap musim ini.

West Ham berdepan pertembungan pusingan 16 terakhir Liga Persidangan Eropah dua perlawanan dengan pasukan Cyprus AEK Larnaca bulan ini dengan pertembungan Liga Perdana Inggeris seterusnya menentang Aston Villa pada Ahad (12 Mac)