eropah Berita

Satu lagi gelaran membantu Messi ke arah Ballon d’Or ke-8

Akhbar The Guardian telah mengundi superstar Lionel Messi sebagai pemain teratas dalam kalangan 100 pemain terbaik dunia pada 2022. Tidak lama dahulu, pemain Argentina itu turut diundi dalam kedudukan yang sama oleh majalah World Soccer.

Menurut akhbar Sepanyol Marca, keputusan undian ini membantu Messi mencapai gelaran Ballon d’Or ke-8 dalam kariernya kerana kini nampaknya pemain Argentina itu tidak akan mempunyai pesaing pada masanya.

Akhbar British The Guardian mengulas: “Selepas musim 2021-2022 yang teruk, ketika dia mula-mula tiba di PSG, tiada siapa yang tahu apa yang boleh menanti Messi dalam kempen Piala Dunia 2022 yang berlangsung pada penghujung tahun kempen. Bagaimanapun, dia kembali selepas musim panas bekerja keras dan cemerlang. Menjaringkan gol atau memberikan bantuan dalam kebanyakan perlawanan yang dimainkannya sebelum Piala Dunia (hanya 4 perlawanan di Ligue 1 ). Dan di Qatar, sudah tentu, dia bermain dengan cemerlang, membantu Argentina memenangi kegemilangan buat kali pertama sejak memenangi Piala Dunia pada 1986.”

Messi juga mempunyai kelebihan memenangi anugerah Bola Emas untuk pemain terbaik di Piala Dunia 2022, menjaringkan 7 gol dan memberikan 3 bantuan.

Pencapaian ini sedikit sebanyak akan membantu Messi ke arah mendapatkan gelaran Ballon d’Or ke-8 dalam kerjayanya yang cemerlang dan tiada tandingan. Dan ini akan menjadi kepastian yang lebih besar jika dia membantu PSG memenangi Liga Juara-Juara musim ini, lapor Marca.

Dalam senarai 100 pemain terbaik dunia pada 2022 yang diundi oleh The Guardian, ini adalah kali ke-6 Messi muncul sebagai pendahulu. Saingan utamanya Cristiano Ronaldo telah terkeluar daripada 10 teratas dan kini berada di kedudukan ke-51.