La Liga Berita

Barcelona mengintai bos Arsenal, Mikel Arteta, bila Xavi meninggalkan kelab

Mikel Arteta nampaknya tidak boleh melakukan apa-apa yang salah dalam tempoh ini setakat tuhan-tuhan bola sepak yang melayang kerana dia dilaporkan telah diletakkan sebagai sasaran berpotensi untuk Barcelona La Liga apabila legenda kelab dan pengurus semasa Xavi Hernandes akhirnya meninggalkan kelab itu.

Blaugranas telah mengenal pasti pengurus Sepanyol Gunners sebagai pengganti yang mungkin untuk Xavi apabila tiba masanya untuk yang terakhir meninggalkan Nou Camp, menurut laporan. Arteta telah berjaya membalikkan nasib Arsenal di atas padang sejak permulaannya, beberapa hari yang tersandung selepas segera mengambil alih daripada Unai Emery pada 2019. Pendekatannya yang tidak masuk akal, falsafahnya yang tunggal dan keputusan perpindahan yang bijak telah menyaksikan The Gunners benar-benar terbalik tompok berbatu yang mereka lalui kemudian untuk kembali ke puncak tertinggi jadual Liga Perdana sejak beberapa bulan lalu.

Bos Arsenal itu menandatangani kontrak jangka panjang baharu di Stadium Emirates awal tahun ini, yang akan mengekalkannya di kelab itu sehingga sekurang-kurangnya musim panas 2027. Namun begitu Walau bagaimanapun, ia kelihatan seperti Barcelona yang sentiasa memerhatikan pandangan mata elang pada kerja pemain Sepanyol itu di utara London ketika mereka mempertimbangkan kebaikan dan keburukan melantiknya apabila tempoh perkhidmatan Xavi tamat, menurut Sport.

Didakwa Arteta akan menjadi ‘calon tegas’ untuk jawatan Barcelona apabila ia tersedia dengan kuasa-kuasa di Nou Camp yang paling kagum dengan kerjanya di Arsenal. Peranan Pep Guardiola dalam membantu Arteta memotong susunya dalam pengurusan bola sepak semasa beliau berkhidmat sebagai perantisan kejurulatihan di bawah pemain Sepanyol yang lebih tua itu tidak dapat dinafikan dan telah membuat kesan yang tidak dapat dielakkan dengan pemain terkemuka di Barcelona. Selain itu, gaya permainan pilihannya juga telah dipilih sebagai satu lagi faktor dominan yang membentuk minat mereka terhadap perkhidmatannya.

Pendekatan Arteta yang memotong-motong dalam pengurusan bilik persalinan juga menjaringkan mata dengan Barcelona berikutan pendirian tegasnya yang diambil dalam menangani Pierre-Emerick Aubameyang yang berdegil berhubung pelanggaran disiplin sebelum dia keluar dari kelab awal tahun ini.
Secara realistik, bagaimanapun, Xavi dijangka secara meluas akan kekal dalam peranannya sekarang di

Barcelona untuk masa terdekat yang boleh dijangka kerana perubahan pada peringkat awal ini nampaknya tidak akan berlaku, tetapi masih ada yang meneka apabila presiden kelab Joan Laporta tiba-tiba boleh membuat keputusan mengenai Arteta menjadi perisa musim baru. Kini masih dapat dilihat sama ada bekas anak didik Guardiola akan menjadi sasaran gergasi Catalan itu dan keadaan akan memihak kepada Guardiola.

Arteta sebelum ini dikaitkan dengan perpindahan ke Barcelona selepas pemecatan bekas pemain pertahanan Ronald Koeman sebelum pelantikan Xavi pada peringkat awal musim lalu. Bagaimanapun, pemain Sepanyol itu dengan pantas menolak idea untuk meninggalkan The Gunners untuk kembali ke negara asalnya Sepanyol pada masa itu tetapi menegaskan bahawa dia sentiasa memerhatikan bagaimana keadaan berlaku di Barcelona, ​​kelab yang dia pernah bermain sebagai pemain muda sebelum ini. menyertai Rangers pada tahun 2022.

“Ia banyak berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Arteta ketika ditanya mengenai situasi di Barcelona dan sama ada dia akan bersedia untuk mengambil alih sekiranya didekati oleh kelab itu.

“Jelas sekali bagaimana COVID telah menjejaskan [mereka], jelas sekali anda perlu mengatasi situasi seperti pemergian [Lionel] Messi yang telah menjadi pemain utama selama bertahun-tahun. Semua itu memerlukan masa dan kita akan lihat.

“Saya hanya berharap semuanya berjalan lancar, [walaupun] saya sangat gembira di Arsenal dan saya rasa bertuah untuk berada di sini. Fokus saya hanya di sini.”