Liga Perdana Berita

Manchester United lebih cenderung untuk membuktikan Paul Pogba salah berbanding sebaliknya

Paul Pogba yang masam hati telah merasakan ia sesuai untuk memberikan beberapa pukulan perpisahan terakhir ke Man Utd tetapi ia berkemungkinan besar akan jatuh tersungkur dalam keinginannya untuk membuktikan kelab itu salah dalam melepaskannya.

Paul Pogba akan meninjau persekitaran baharunya di Turin menjelang musim baharu yang sarat dengan banyak motivasi untuk menjayakan kedatangannya kali kedua di Juventus, yang sekali lagi kelihatan seperti déjà vu kerana itulah yang diikrarkannya. lakukan apabila dia kembali ke United selepas meninggalkan mereka untuk Juventus buat kali pertama.

Pemain tengah Perancis dengan kecenderungan yo-yo itu kelihatan pasti akan kembali ke kelab gergasi Serie A itu dalam laluan kerjaya yang akan mengelirukan kebanyakan pemerhati bola sepak untuk masa yang lama lagi akan datang. Pemain yang mementingkan diri sendiri kini telah pergi dari Manchester United ke Juventus ke Manchester United dan, tidak lama lagi, kembali semula ke Juventus lama.

Juve – sekali lagi dengan berat hati menjilat luka mereka selepas musim kedua berturut-turut tanpa Scudetto – hari ini akan menjadi jauh berbeza daripada tempoh terakhir Pogba di kelab itu semasa menjalankan sembilan kejuaraan liga berturut-turut. Kini hanya terdapat tempat keempat berturut-turut sejak itu dengan kelab terdesak untuk merampas kembali gelaran yang telah mendarat di padang Milan untuk tahun kedua berturut-turut.

Pogba sememangnya tidak sabar untuk mula mengumpulkan pingatnya sekali lagi kerana dalam lima tahun mengecewakan di Old Trafford dia hanya memenangi Liga Europa dan Piala Liga. Tetapi kini agenda barunya adalah untuk berkembang maju untuk kelab barunya, bekas kelab untuk membuktikan bahawa bekas kelab lamanya, United, salah kerana melepaskannya. Nampaknya kasut itu tersilap langkah kerana dia mungkin terlupa bahawa dialah yang telah memulakan sikap mementingkan diri sendiri untuk pergi tiga tahun lalu.

“Proses pemikiran saya adalah untuk menunjukkan kepada Manchester bahawa mereka telah membuat kesilapan dalam menunggu untuk memberikan saya kontrak,” kata Pogba dalam The Pogmentary, dikeluarkan di Amazon hari ini.

“Dan untuk menunjukkan kepada kelab lain bahawa Manchester telah membuat kesilapan kerana tidak menawarkan kontrak kepada saya.”

Jelas sekali terdapat banyak omong kosong dan banyak kerenah dalam filem Pogba yang memanjakan dengan percubaannya untuk menulis semula sejarahnya sendiri dengan United sebagai keutamaan utama. Satu-satunya komen umum beliau mengenai masa depannya dalam tempoh tiga tahun lalu yang memberi petunjuk kepada hasratnya ialah kenyataannya bahawa dia mahukan “cabaran baharu” pada musim panas 2019. Kini dia cuba menggambarkan pemergiannya sebagai sesuatu yang boleh dielakkan oleh United.

Semestinya, terdapat soalan relevan yang boleh dijawab oleh Pogba kerana dalam kedudukan apakah yang dia fikir adalah yang terbaik untuk United? Mengapa dia bermain secara kontras bermain dengan lebih baik dan kelihatan lebih banyak melabur dengan Perancis? Dan, ya, apa yang dia fikirkan tentang percubaan Mino Raiola yang berterusan untuk menjejaskan kelab dan Ole Gunnar Solskjaer?

Rafaela Pimenta menerangkan dalam filem bahawa ini adalah soalan yang mungkin kita tidak akan dapat jawapannya kerana ia tidak membenarkan “jenama” Pogba.

Musim depan akan memainkan peranan penting dalam menunjukkan kepada dunia bola sepak sama ada kata-kata Pogba akan berlaku bahawa dia akan menunjukkan kepada United bahawa mereka “membuat kesilapan”. Sememangnya, memandangkan dia beraksi dalam kurang daripada 55 peratus perlawanan Liga Perdana kelab dalam tempoh tiga tahun lepas, ia sudah memadai untuk jenama Pogba yang sekadar tersedia akan menjadi permulaan yang menjanjikan.

Daripada membuktikan United salah, situasi itu lebih berkemungkinan membuktikan mereka betul. Tiada siapa yang menitiskan air mata untuk pemergian Pogba kerana dalam enam tahun dia tidak melakukan cukup untuk membuatkan dirinya terlepas. Setiap peminat United lebih suka mempunyai Frankie De Jong daripada Paul Pogba yang kembung di bahagian tengah mereka.