Liga Perdana Berita

Rafa Benitez menekankan kepentingan kemenangan derbi di Merseyside

Rafa Benitez berkata kemenangan untuk Everton dalam derby Merseyside ke-239 minggu ini akan memberikan jalan pintas untuk kembali ke tahap keyakinan yang melambung tinggi pada minggu-minggu pembukaan kempen.

Pengurus Benitez mengakui pertembungan dengan Liverpool adalah “besar” – dan peluang untuk menghapuskan kekecewaan yang terkumpul selama dua bulan sukar.

Kempen Liga Perdana Everton hingga ke tahap ini terbahagi kepada dua bahagian: permulaan cemerlang apabila 13 mata daripada tujuh perlawanan melonjakkan pasukan Benitez ke tangga keempat, diikuti dengan urutan enam perlawanan apabila hanya dua mata ditambah oleh pasukan yang dilanda kecederaan.

Everton menyasarkan untuk melanjutkan tiga perlawanan tanpa kalah derby. Dan Benitez menegaskan sifat parokial perlawanan itu, ditambah dengan suasana Goodison Park yang panas putih, boleh berfungsi sebagai bahan yang sempurna untuk peningkatan yang tepat pada masanya.

“Ia adalah perlawanan besar bagi kami, kami berada dalam prestasi buruk dan perlu mula menang dan derby sentiasa menjadi peluang untuk memperbaiki keadaan,” kata Benitez.

“Saya benar-benar sedar tentang makna derby kepada semua orang dan teruja kerana saya mahu melakukannya dengan baik.

“Sebagai sebuah kelab dan pasukan, adalah sangat penting untuk mengembalikan keyakinan dan bermain pada tahap yang kami ada pada awal musim.

“Jika kami melakukannya pada hari Rabu, saya tidak perlu berkata apa-apa [kepada pemain].

“Ia akan menjadi besar untuk semua orang dan titik penting bagi kami dari segi mengembalikan keyakinan.

“Jika kita tidak mampu melakukannya, kita perlu pastikan kita cukup kuat.

“Saya mempunyai banyak keyakinan terhadap kumpulan pemain ini kerana mereka memberikan segala-galanya.

“Saya pasti kami akan melakukan yang lebih baik, terutamanya pada separuh kedua musim ini, jika kami mempunyai pemain yang kembali, atau boleh membuat penambahan pada Januari… dan peminat akan gembira pada penghujung musim.”

Benitez sentiasa mengalu-alukan pemain pulang dari bilik rawatan tetapi masih kekurangan pakaian lengkap untuk lawatan Liverpool.

Tidak akan ada Dominic Calvert-Lewin, Yerry Mina atau Tom Davies, manakala permainan itu datang terlalu awal untuk Andre Gomes selepas pemain Portugis itu kembali menjalani latihan.

“Sebagai sebuah kelab dan pasukan, adalah sangat penting untuk mengembalikan keyakinan dan bermain pada tahap yang kami ada pada awal musim ini.” Rafa Benitez

Abdoulaye Docuoure membuat penampilan pertama dalam enam minggu di Brentford pada hari Ahad. Demarai Gray, yang turun dari bangku simpanan di London barat, tersedia untuk memikirkan dari awal dan ada kembali daripada penggantungan untuk Richarlison.

Benitez memahami – dan berkongsi – kekecewaan terhadap pasukannya yang terhenti dalam tempoh kebelakangan ini. Tetapi pemain Sepanyol itu menegaskan tiada apa yang dibiarkan dari segi percubaan untuk memberi inspirasi kepada perubahan nasib.

“Kelab telah membelanjakan wang dan cuba melakukan yang terbaik dalam setiap jabatan,” kata Benitez.

“Semua orang cuba memperbaiki keadaan. Semua orang gembira dengan permulaan musim, tetapi kerana kami tidak mendapat keputusan yang baik akhir-akhir ini orang mula mempersoalkan segala-galanya… kami akan menjadi lebih baik dan kami mahu menjadi lebih baik.

“Masalahnya ialah kehilangan pemain utama dalam perlawanan utama. Ini menghentikan kami beraksi pada tahap kami pada permulaan musim.

“Kini, kami sedang menguruskan situasi yang tidak mudah. Hasilnya belum cukup baik. Biasanya, anda hilang keyakinan tetapi, mudah-mudahan, kami boleh mula menang pada hari Rabu dan kembali kepada apa yang kami lakukan pada awal – pasukan bekerja keras dan memenangi perlawanan.”

Everton meninggalkan padang di Brentford dengan mengecam kekurangan kelebihan selepas beraksi di separuh masa tuan rumah selama 45 minit kedua tanpa mencipta gol penyamaan.
Menambah badan untuk menyerang adalah penting untuk penambahbaikan di kawasan itu, akui Benitez, yang menjangkakan pemainnya mendapat keuntungan daripada Evertonians meningkatkan jumlah di dalam Goodison pada hari Rabu.

“Kami menolak dan menyerang cukup untuk menjaringkan satu atau dua [di Brentford],” tambah Benitez.

“Orang-orang di sekeliling kotak, pemain sayap dan penyerang, perlu masuk ke dalam.

“Kami mempunyai keazaman ini, kadangkala, tetapi perlu memastikan kami mempunyai lebih ramai pemain dalam kotak yang cuba menjaringkan gol.

“Peminat adalah bijak dan tahu kami memerlukan mereka.

“Mereka akan menyedari betapa pentingnya mereka untuk pemain

“Ia adalah perlawanan derby dan saya pasti mereka akan berada di belakang pasukan.”